Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Administrator - Lista Obligatiilor Fiscale

Care sunt prevederile legale in cazul Administratorului? Ce spune legea referitor la Impozitul pe venit, cum stabilim contributiile sociale, cea pentru concedii si indemnizatii, prin ce formular le declaram? Cititi detalii mai jos.

1) Impozit pe venit

In temeiul art. 55 alin. (2) lit. j) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei cuvenite administratorului potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor.

Indemnizatia administratorului este impozabila in mod similar veniturilor de natura salariala, iar societatea comerciala, platitoare a indemnizatiei,  are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16%, aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .

2) Contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat

Conform art. 6 pct. IV lit.a) din Legea 263/2010 ,  sunt asigurati obligatoriu in sistemul public de pensii administratorii sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.

Administratorul care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului sigurarilor sociale de stat este obligat sa se asigure personal pe baza declaratiei individuale de asigurare.

Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Sunt exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de stat administratorii care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de  Legea 263/2010 sau daca se regasesc in una dintre urmatoarele situatii:

- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
 -  sunt  functionarii publici;
- sunt cadre militare in activitate, soldati, gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil .
- isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
- sunt cadre militare trecute in rezerva, politisti, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Administratorul datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale
corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege.

Declaratia individuala de asigurare la sistemul asigurarilor sociale de stat se depune in termen de 30 de zile de la data numirii in functia de administrator la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta administratorului.

In situatia in care pe parcursul derularii asigurarii in baza declaratiei individuale de asigurare se face dovada ca intr-un an calendaristic nu se realizeaza venituri la nivelul prevazut de lege, declaratia se suspenda la cererea administratorului  sau din initiativa casei teritoriale de pensii.

In situatia in care declaratia individuala de asigurare se suspenda din initiativa casei teritoriale de pensii, aceasta are obligatia sa notifice administratorul, cu indicarea perioadei pentru care s-a produs suspendarea.

Constatarea nerealizarii veniturilor se face pe baza documentelor fiscale prevazute de legislatia in materie, a adeverintelor eliberate de organele fiscale competente sau, dupa caz, pe baza datelor furnizate caselor teritoriale de pensii de catre organele fiscale.

In perioada de suspendare nu se datoreaza contributia de asigurari sociale si perioada respectiva nu constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.

In situatia in care in perioada de suspendare s-au achitat contributii de asigurari sociale, acestea nu se restituie, fiind luate in calcul la determinarea stagiului de cotizare si a punctajului lunar pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Declaratia individuala de asigurare este suspendata de drept, in conditiile legii, pe perioada in care administratorul a beneficiat de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si/sau de concedii pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Administratorul care face dovada ca nu se mai regaseste in situatia pentru care asigurarea este obligatorie, are obligatia sa depuna la casele teritoriale de pensii, in termen de 30 zile de la modificarea situatiei, formularul-tip de incetare a declaratiei individuale de asigurare in sistemul public de pensii, aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

3) Contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Administratorul datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, aceasta urmand a fi retinuta, virata si declarata de catre societatea comerciala.

Obligatii societatea comerciala

1) Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Indemnizatia administratorului intra in baza de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de enitatea care le plateste.

2) Contributia pentru concedii si indemnizatii

Baza de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in cota de 0,85%, o reprezinta suma castigurilor brute realizate de persoanele fizice rezidente sau nerezidente care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, atat pe perioada in care desfasoara activitate, cat si pe perioada in care beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, precum si cele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 55 alin. (2) din Codul fiscal .

Indemnizatia administratorului este prevazuta la art. 55 alin. (2) lit. j). In consecinta, indemnizatia administratorului, in suma bruta, intra in baza lunara de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii datorata de societatea comerciala platitoare a indemnizatiei.

In cazul veniturilor realizate de persoanele fizice nerezidente vor fi respectate prevederile instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata.

Impozitul pe venit, contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si contributia pentru concedii si indemnizatii datorate pentru indemnizatia administratorului se declara de catre societatea comerciala  prin formularul 112.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x