Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

TVA la incasare prin optiune incepand cu anul 2015

Buna seara,

O SRL,nu noua, cu perioada fiscala TVA trimestriala, doreste inregistrarea,prin optiune, in sistemul TVA la incasare din anul 2015, urmand a depune declaratia de inregistrare pana la 25 ian .2015.
Intrebarea este: de cand intra societatea in sistem? din primul trimestru al anului 2015,urmand ca,incepand cu luna ianuarie sa inregistreze in contabilitate TVA neexigibila cumparari-vanzari? sau in primul trimestru urmeaza vechea procedura si doar cu trimestrul 2 al anului aplica procedura TVA-ului la incasare in contabilitate ?
Adaugata in   TVA

3 raspunsuri


la 03 Dec. 2014
Daca societatea depune formularul de inregistrare pana pe 25 ianuarie, inseamna ca se inregistreaza cu modificarea de la 1 ianuarie, urmand sa faca inregistrarile contabile din primul trimestru.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Dec. 2014
Multumesc,dar atunci cum ramane cu articolul din oug.111 Art. I Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 1. La articolul 134^2, alineatele (3) - (6) vor avea urmatorul cuprins: "(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare: a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul anului calendaristic; Din raspunsul d-voastra.sa inteleg ca a aparut vre-o modificare de care eu nu stiu ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 04 Dec. 2014
Aveti dreptate, nu sunt prevederi noi pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare, astfel ca prin art. 134,2 din Codul fiscal exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii optional, iar pentru cei ce aplica se elimina termenul de 90 de zile de la emiterea facturii in care taxa devenea exigibila in mod automat. In consecinta, pentru ca optati pentru adoptarea sistemului la inceputul anului urmator, inregistrarea in contabilitate cu aplicarea sistemului de TVA la incasare are loc din a doua perioada fiscala a anului urmator.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x