Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

TVA la incasare

Buna ziua,
Daca se primeste de la un furnizor o factura cu TVA la incasare(1000+240lei TVA) si conform contractului se retine din aceasta 10% din valoarea fara TVA garantie de buna executie (100lei), iar 1140 lei se plateste la 30 zile. Garantia de buna executie se vireaza in contul bancar la dispozitia noastra si se va debloca la finalizarea lucrarii.
Cum trebuie tratata situatia mai sus mentionata din punct de vedere al TVA la incasare:
- la data platii se deduce TVA 1140*24/100=274 conform ordinului de plata,
- pentru diferenta de 100 lei cand se deduce TVA: la data constituirii garantiei (la inregistrare factura se face si inregistrarea 401=167 cu 100 lei) sau la data virarii in contul bancar (constituire in extrabilatier) sau la receptia finala a lucrarii (deblocare finala a garantiei in afara bilantului)?

Va multumesc.
Adaugata in   TVA

2 raspunsuri


la 11 Mar. 2013
Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2)–(6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521– 1523; d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate prevazute la alin. (1) si (2) lit. a); e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Mar. 2013
Tot in Codul fiscal de unde citati este prevazut ca se deduce TVA in baza facturii si a ordinului de plata. Problema este ca din factura in valoare total de 1240 se plateste valoarea fara garantie, adica 1140 lei si ar trebui dedus TVA conform regulii sutei intregi. Aceasta speta nu se incadreaza in cazurile mentionate de d-voastra, garantia este trecuta cu titlu informativ pe factura sau se retine in temeiul contractului. Tinand cont ca nu se face plata efectiva pentru partea din factura retinuta in contul garantiei, cand se deduce TVA? Multumesc.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x