Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

TVA in cazul unui online marketplace (un mini Amazon)

Buna ziua,

Avem o intrebare legata de TVA:
Construim o platforma online, unde mai multi producatori vor putea sa-si prezinte si sa-si vanda produsele, prin intermediul platformei (ceva asemanator cu EMag Marketplace sau Amazon - dar la o scara mult mai mica). Noi practic oferim acestor producatori doua lucruri: (1) un loc unde sa-si prezinte produsele si (2) intermedierea/procesarea platilor de la clienti. Noi vom incasa pretul total de la client (care ar trebui sa includa deja TVA-ul adaugat de producatori) prin procesatorul nostru de plati online sau prin curier. Dupa ce clientul a primit produsul, vom pastra doar un comision, iar restul (partea producatorului) il vom remite catre producator. Intrebarea mea este:

Dupa acest model, noi (proprietarii platformei) avem vreo obligatie fata de fisc cu privire la TVA? Trebuie sa colectam/remitem TVA la guvern? Sau este doar responsabilitatea producatorilor sa remita TVA la guvern, avand in vedere ca noi le remitem intreaga suma (pretul de vanzare - care ar trebui sa includa deja TVA - minus comisionul nostru).

Deasemenea, am inteles ca o firma se poate infiinta ca neplatitoare de TVA daca cifra de afaceri este mai mica de 220000 RON. In cazul de mai sus, care este considerata "cifra de afaceri"? Comisionele noastre sau preturile intregi care trec prin procesatorul nostru de plati si apoi in mare parte sunt remise producatorilor care defapt vand pe platforma noastra?


Va multumim si apreciem orice sugestie
Adaugata in   TVA

3 raspunsuri


la 29 Aug. 2014
Societatea car face comert online trebuie sa faca o cifra de afaceri de 220000 lei pentru a se putea inregistra in scop de TVA. Cifra de afaceri poate fi valoarea incasata de la client daca dumneavoastra inregistrati intrari de marfa si vanzarea, incasand contravaloarea in contul dumneavoastra ca tranzactie comerciala, sau doar valoarea comisionului, daca firma face publicitate si doar gestioneaza prin aparatura proprie tranzactiile. In primul caz aveti de dedus si colectat TVA, in al doilea, doar adac este cazul pentru comision. Aceste aspecte sunt precizate in clauzele contractuale din contractele incheiate cu partenerii respectivi.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Aug. 2014
Multumim pt raspuns dl. Condurache. Situatia e urmatoarea: Noi nu inregistram intrari de marfa; comenzile se fac prin intermediul platformei dar producatorul/vanzatorul trimite marfa direct la client, impreuna cu o factura. Noi nu intram in posesia marfii si nu devenim proprietari asupra ei. Insa noi incasam de la client suma totala a comenzii. Acest lucru este necesar pentru ca clientul sa poata comanda de la mai multi producatori intr-o singura comanda. Noi actionam practic ca si un serviciu de escrow. Dupa ce clientul confirma primirea marfii de la producator/vanzator, noi retiem doar comisionul nostru si restul remitem catre producator/vanzator. Deci daca inteleg bine, din raspunsul dvs. rezulta ca: Atata vreme cat comisionele noastre nu trec de 220000/an, nu avem de a face deloc cu TVA, chiar daca valoarea vanzarilor procesate prin procesatorul nostru de plati online (sau prin curierul nostru) depaseste aceasta suma. Odata ce comisioanele noastre anuale depasesc 220000, va trebui sa ne inregistram ca platitori de TVA, sa taxam clientul TVA-ul aferent comisionelor si sa remitem acest TVA catre guvern. Am inteles corect? Va multumim
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Aug. 2014
In cazul in care contactul dumneavoastra cu clientii specifica faptul ca dumneavoastra incasati banii in numele lor, atunci practic veti amite factura doar pentru comisionul pe care-l retineti de la clienti. Din punctul de vedere al inregistrarii de TVA, nu aveti obligatia inregistrarii pana cand cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 220 000 lei.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x