Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Exista obligativitatea platii TVA pentru exporturi extracomunitare?

Speta supusa discutiei este obligarea de catre organele de inspectie fiscala a contribuabilui stabilit in Romania, la plata TVA pe avansurile primite de la un client din SUA in scopul executiei unui utilaj nou si inainte de livrarea acestuia. Durata derularii lucrarii de 1,5 ani (mult peste 90 de zile), precum si termenele de plata, sunt stipulate in clar in contractul de vanzare-cumparare incheiat intre parti.
Organele de inspectie fiscala invoca in acest sens prevederile art. 282, al. (1) si (2), lit. a) si b) din Codul Fiscal, considerand ca faptul generator are loc la data emiterii facturilor de avans si nu la livrarea marfii. Acestea considera ca acest art. 282 anuleaza prevederile art. 294, al.1, lit. a) din Codul Fiscal, precum ca ?livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său sunt scutite de taxă? si de asemenea, pe cele ale art. 281, al. (7), precum ca sunt scutite de taxă ?prestările de servicii care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari?, in ultimele doua articole incadrandu-se cazul in discutie.
De mentionat, contribuabilul a emis catre client doar facturi proforme pentru incasarea avansurilor (fara valabilitate fiscala), pentru care, in litera legii, a emis facturi fiscale corespondente in Lei, necesare pentru inregistrarea contabila a avansurilor.
Va rugam sa ne raspundeti daca organele de inspectie fiscala sunt indreptatite sa procedeze la obligarea platii TVA, deci daca prevederile legale sunt aplicate in mod correct, in contextul celor de mai sus.
Va multumesc.
Adaugata in   TVA Export extracomunitar

1 raspuns


la 21 Feb. 2017
Baza legala prezentata este clara, iar pentru speta prezentata avansurile nu sunt purtatoare de taxa, doar daca facturile emise nu specifica faptul ca sunt avansuri si sunt considerate plati partiale.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x