Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Exigibilitate TVA plata avans

Buna ziua,
Achizitie intacomunitara de bunuri in baza unei proforme cu data de iunie pe baza careia se achita marfa in avans. Achitarea proformei presupune si emiterea facturii fiscale de catre furnizorul intracomunitar tot in luna iunie sau factura se va emite odata cu livrarea marfii in luna iulie? Adica, exigibilitatea taxei este la momentul platii proforme in iunie sau la data livrarii marfii in iulie? Dupa mintea mea, in luna iulie sau in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator (livrarea marfii).

4 raspunsuri


la 28 Iul. 2016
Inregistrarea se face in perioada primirii si platii proformei urmand ca emiterea facturii sa fie in aceeasi perioada. In cazul prezentat nu este vorba despre un avans ci de plata integrala a marfii. Pentru vanzator se colecteaza taxa in momentul incasarii proformei, iar pentru cumparator, deducerea este in momentul livrarii.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Iul. 2016
Plata se efectueaza astazi in Germania, iar marfa va fi livrata dupa incasarea proformei in IULIE. Furnizorul emite factura odata cu livrarea marfii in iulie. Dilema era daca pentru faptul ca am achitat avansul azi in IUNIE, eu trebuie sa fac autofactura cu data de IUNIE? "ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrări de bunuri și prestări de servicii (1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator; Norme metodologice b) la data la care se încasează avansul, pentru plățile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezintă plata parțială sau integrală a contravalorii bunurilor și serviciilor, efectuată înainte de data livrării ori prestării acestora; Norme metodologice ART. 283 - Exigibilitatea pentru livrări intracomunitare de bunuri, scutite de taxă (1) Prin excepție de la prevederile art. 282 , în cazul unei livrări intracomunitare de bunuri, scutite de taxă conform art. 294 alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute la art. 319 alin. (15) sau, după caz, la emiterea autofacturii prevăzute la art. 319 alin. (9) ori în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, dacă nu a fost emisă nicio factură/autofactură până la data respectivă. (2) Prevederile art. 282 alin. (2) lit. b) nu se aplică în ceea ce privește livrările și transferurile de bunuri prevăzute la alin. (1). Norme metodologice ART. 284 - Faptul generator și exigibilitatea pentru achiziții intracomunitare de bunuri (1) În cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achiziția. (2) În cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislația altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, după caz, la data emiterii autofacturii prevăzute la art. 319 alin. (9) ori în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, dacă nu a fost emisă nicio factură/autofactură până la data respectivă."
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Iul. 2016
Nu faceti autofactura, daca veti primi marfa cu factura cu tot. Inregistrarea contabila se face la intrarea in gestiune, iar plata se inregistreaza ca un avans.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Iul. 2016
Multumesc frumos!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x