Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Exigibilitate TVA la incasare-compensare facturi

Buna ziua. Am urmatoarea situatie: in aprilie a fost emisa o factura, TVA la incasare, care nu a fost platita. In luna urmatoare, acelasi furnizor emite o factura pentru restituire garantie, deci cu semnul minus si fara TVA.
Intelegerea a fost ca furnizorul sa returneze garantia, din care sa scada contravaloarea facturii emise in aprilie si neachitate.
Cum afecteaza aceasta din punct de vedere al TVA? Se poate face compensarea astfel si TVA sa devina exigibil practic cand furnizorul achita? Sau este obligatoriu ca fiecare din parti sa isi plateasca obligatiile?
Multumesc
Adaugata in   TVA Tva la incasare

3 raspunsuri


la 03 Iun. 2014
Dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3)-(8) este amânat până la data la care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său. Asadar, in cazul prezentat de dvs. TVA-ul devine exigibil la data emiterii facturii storno. In cazul in care factura initiala are o valoare mai mare decat garantia, TVA-ul devine exigibil in limita sumei din factura storno.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Iun. 2014
Factura initiala are o valoare mai mica decat factura storno de garantie, aceasta din urma este si fara TVA (fiind vorba de o garantie).. de aceea furnizorul va achita diferenta. Are vreo importanta ca este vorba de o factura storno FARA TVA?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Iun. 2014
Situatia prezentata este clara: aveti o factura emisa pentru o achizitie/prestare de serviciu care are TVA la incasare dar care nu a fost achitata, deci, acest TVA nu devine exigibil decat la incasare, si o alta factura care reprezinta o garantie si nu contine TVA. Sunt doua facturi diferite care au un regim TVA diferit, iar in cazul prezentat, acest lucru nu se poate face decat prin returnarea garantiei conform intelegerii prin stornarea facturii de garantie si alocarea sumei incasate pentru acoperirea facturii cu TVA la incasare
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x