Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contract de comision. Tratament TVA

Buna ziua,
Un SRL platitor de TVA doreste sa efectueze o activitate de intermediere material lemnos. Deci, achizitioneaza marfa din Rusia si o factureaza mai departe catre o pj din RO platitoare de TVA. Explicati dpv al TVA-ului (la import si la facturarea catre pj romana) urmatoarele 2 situatii:
1. Intermediarul sa incheie contracte de vanzare cumparare cu ambii si de aici sa rezulte calitatea de cumparator-revanzator
2. Intermediarul sa incheie un contract de comision (cu oricare dintre cei doi) si de aici calitatea de comisionar.
Care din cele 2 tipuri de contracte il avantajeaza pe intermediar, astfel incat sa nu plateasca TVA in ambele faze: odata la import si alta data la facturarea catre pj romana.

Multumesc.
Adaugata in   TVA

1 raspuns


la 17 Dec. 2012
Conform art. 128 din Codul fiscal, persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la randul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza in numele si in contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt il transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x