Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

ce se intampla cu tva-ul aferent facturilor din perioada suspendarii?

In cadrul unei societati comerciale care si-a suspendat activitatea pe o perioada de 3 ani, dar dupa cateva luni si-a reluat activitatea se poate deduce sau nu tva-ul aferent facturilor primite pe perioada de suspendare?
Daca cheltuiala este nedeductibila atunci si tva-ul nu ar trebui dedus. Dar nu stiu temeiul legal
Adaugata in   TVA

2 raspunsuri


la 28 Nov. 2011
Pe perioada suspendarii, nu puteti deduce TVA-ul aferent facturilor primite. Este considerata cheltuiala nedeductibila d.p.d.v. fiscal, conform art. 21 alin.4 lit. r din codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. "4 UrmÄ?toarele cheltuieli nu sunt deductibile: r cheltuielile ??nregistrate ??n eviden??a contabilÄ?, care au la bazÄ? un document emis de un contribuabil inactiv al cÄ?rui certificat de ??nregistrare fiscalÄ? a fost suspendat ??n baza ordinului pre??edintelui Agen??iei Na??ionale de Administrare FiscalÄ?."
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 02 Dec. 2011
Daca, reluarea activitatii s-a efectuat cu respectarea procedurilor legale, contribuabilul inregistrat in scopuri de TVA isi poate deduce TVA-ul aferent achizitiilor de bunuri prin decontul aferent primei luni/trimestru de la incetarea suspendarii activitatii sau printr-un decont ulterior cu conditia ca aceste bunuri sa fie pe stoc la data reluarii activitatii si sa fie destinate realizarii de operatiuni impozabile si implicit cu respectarea celorlalte prevederi legale privind dreptul de deducere. Este necesara efectuarea inventarierii bunurilor achizitionate pe perioada cat activitatea a fost suspendata pentru care se intentioneaza a se deduce TVA datorata sau achitata furnizorilor. Aceeasi procedura se aplica si in cazul bunurilor existente pe stoc la data inregistrarii in scopuri de TVA sau in situatia reactivarii contribuabililor declarati anterior inactivi. Totusi, trebuie avut grija intrucat aceste operatiuni pot ridica suspiciuni organelor de inspectie fiscala deorece nu reprezinta operatiuni ... "curente" si, se poate intampla ca, din ignoranta sau cu rea-credinta, sa se refuze dreptul de deducere aferente acestor operatiuni. Cat priveste cheltuiala, daca bunurile achizitionate in perioada suspendarii activitatii se utilizeaza se dau in consum dupa reluarea acesteia, aceasta cheltuiala este deductibila fiscal, conditia principala fiind ca aceste cheltuieli sa fie destinate realizarii de venituri impozabile. In situatia in care ati achizitionat bunuri de la un contribuabil inactiv , nu aveti dreptul de deducere a TVA datorata/achitata acestuia si inscris in facturile emise de acesta pe perioada cand a fost inactiv, indiferent de starea societatii D-vs. PS: suspendarea activitatii din proprie initiativa pe perioada de 3 ani nu este similara declararii contribuabilului inactiv de catre ANAF.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x