Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Achizitie intracomunitara autoturism

Buna dimineata,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Firma X din Romania a achizitionat un autoturism de la o firma din Germania care nu are ca obiect de activitate comertul cu autoturisme second hand, autoturismul fiind bunul firmei. Ambele firme sunt inregistrate in ROI, dar firma din Germania a intocmit factura cu TVA. Cand am intrebat de ce factura este cu TVA, explicatia a fost ca acel TVA reprezinta un fel de garantie pana la inscrierea autoturismului in Romania, valoarea TVA-ului urmand a fi stornata, si se declara in 390 doar valoarea mijlocului fix fara valoare TVA care trebuie inregistrata in contabilitate ca si garantie.
1. Este corect intocmita factura?
2. Se declara in 390?

Va multumesc!
Adaugata in   TVA

4 raspunsuri


la 08 Sep. 2016
Eliberarea facturii cu TVA nu este corecta, beneficiarul putand cere regim de taxare inversa. Garantia nu se factureaza in valoarea masinii ci pe pozitie separata, faptul ca aveti factura cu TVA, din punctul de vedere al vanzatorului reprezinta o livrare nationala care se raporteaza ca atare, iar dumneavoastra aveti obligatia de a inregistra factura cu valoarea totala. Din punct de vedere al inmatricularii, oricum contractul de achizitie este pe persoana juridica romana si plecati din Germania cu numere provizorii asa ca nu este necesara garantia.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Sep. 2016
Va multumesc pentru raspuns! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo lege in care se mentioneaza ca daca nu se inregistreaza autoturismul in Romania factura se intocmeste cu TVA.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Sep. 2016
Baza legala o reprezinta Directivele CE privind schimbul de marfuri si servicii intracomunitare, pentru tranzactiile intracomunitare, si legislatia fiscala a fiecarei tari, pentru tranzactiile interne. Faptul ca nu faceti dovada transportului autoturismului, vanzatorul poate considera ca acesta nu este vandut in exterior ci pe teritoriul national.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Sep. 2016
Multumesc!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x