Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

tratament conturi 105 si 1065 la retragere asociat

Buna ziua,
In cazul retragerii unui asociat dintr-un SRL, cum se trateaza sumele inregistrate in conturile 105, respectiv 1065?
Sumele din aceste conturi, care sunt conturi de capitaluri, intra sau nu in baza de calculul a drepturilor care i se cuvin celui care pleaca?
Daca da, se considera ca o schimbare a destinatiei rezervei repartizarea acestor sume catre asociatul care se retrage si se calculeaza impozit pe profit? Acest impozit i se retine asociatului?
Daca nu, sumele acestea pot fi considerate ca o repartizare de dividende fictive? Ce sanctiuni ar presupune acest fapt?
Daca s-au facut reevaluari de-a lungul timpului dar nu s-au transferat sumele din 105 in conturile de rezerve 1068 sau 1065 pe masura amortizarii, se poate face inregistrarea acum?
Va multumesc!
Adaugata in   Studii de caz

2 raspunsuri


la 28 Iun. 2012
Procedati la calcularea Activului net = Total activ â?? datorii. Acesta se va imparti in functie de participarea fiecarui asociat. partea ce i se cuvine asociatului ce se retrage se impoziteaza cu 16%.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Iul. 2012
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde, dar intrebarile vizau alte aspecte. Suma datorata asociatului care pleaca este platita din fondurile societatii, deci inregistrarea contabila presupune debitarea conturilor de capitaluri si creditarea contului 456. Asa cum precizati si dvs., se calculeaza valoarea activului net, dar asociatului nu i se da o cota parte din activele societatii adica o parte din stocuri, din imobilizari, etc. Se stabileste cat reprezinta in bani suma datorata si societatea o plateste din rezerve, profit nerepartizat, etc. adica din capitaluri totalul acestora fiind acelasi cu al activului net. Avand in vedere regimul special de utilizare a sumelor inregistrate in conturile 105 si 1065, intrebarea mea era daca societatea are voie sa se atinga de sumele din aceste conturi, cum este considerata diminuarea acestor rezerve si, in functie de aceasta, care sunt implicatiile pentru firma. Exemplele de calcul ale Ministerului de Finante pentru retragerea unui asociat sunt extrem de simpliste, poate in mod voit. Societatile date spre exemplificare nu au drept conturi de capitaluri decat ct. 1012, 1061, 1068 si 121.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x