Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

SRL. Contracte nerezidenti

Suntem o SRL care incheie contracte de prestari servicii cu persoane fizice nerezidente ce presteaza servicii de consultanta in domeniul ariilor protejate. Daca organizam o intalnire in Romania si decontam cheltuielile de transport (bilet avion), cheltuieli cu masa si cazare pentru aceste persoane, devine activitatea desfasurata de ei dependenta si atunci trebuie sa facem contracte de munca? Cum ar putea sa se incadreze la activitate independenta? Adica SRL sa plateasca consultanta lor pe baza contractului si totusi sa deconteze cheltuielile de organizare a intalnirii in Romania.
Adaugata in   Studii de caz Cod fiscal

1 raspuns


la 04 Mar. 2013
Buna ziua, Conform Codului Fiscal, ART. 7 Definitii ale termenilor comuni (1) In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlului VI, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: 1. activitate - orice activitate desfasurata de catre o persoana in scopul obtinerii de venit; 2. activitate dependenta - orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare; 2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii: a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru; b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu; c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura; d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit. Norme metodologice 2.2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza Daca SRL deconteaza cheltuielile, atunci activitatea este considerata dependenta si trebuie platite toate contributiile aferente.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x