Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Servicii intracomunitare

O firma din Portugalia presteaza pentru o firma din Romania servicii de transport . Se poate plati cu numerar aceasta factura de servicii de firma din Romania? Daca da exista un plafon in valuta care trebuie respectat?
Adaugata in   Studii de caz

1 raspuns


la 08 Oct. 2013
Buna seara, Plata in valuta cu numerar catre furnizori externi nerezidenti este legala. Plata nu este plafonata conform O.G. nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificari ulterioare, cum ar fi platile in lei limitate la 5.000 lei, per furnizor (10.000 lei pentru furnizorii cash&carry) fara a depasi 10.000 lei zilnic. Acest lucru este stabilit la pct. 13 din H.G. nr. 2185/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 15/1996, ce stabileste: "operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei". Acest plafon de 5.000 lei/furnizor prin echivalent in valuta nu este aplicabil platilor catre furnizori externi cand plata se efectueaza intr-o deviza. Aceasta este o prevedere cu reglementare in disciplina financiara, insa trebuie analizata incidenta cadrului normativ cu privire la combaterea spalarii banilor. In cazul in care suma depaseste 15.000 euro/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea nr. 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc: "Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legaaura intre ele." Conform prevederilor de la art. 8 lit. k) din Legea 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare. Daca suma platii cu numerar depaseste 15.000 euro/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite insa legata de aceiasi operatie, suma platilor depasind valoarea de 15.000 euro in legatura cu aceeasi operatie economica, se vor raporta la Oficiul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x