Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Repartizare cheltuieli comune prin Cotă Parte Indiviză.

Buna ziua,
Va rog o lămurire dacă se poate privind cheltuielile comune de repartizat = cum/unde se încadrează în lege ?
01, Pe o scară de bloc ( 20 apartamente ) funcționează din 03.1999 o asociație de proprietari.
- 16 apartamente au consum gaze pe contor individualizat = consum bine stabilit pe proprietar.
- 4 apartamente au rămas pe un contor comun = consum se repartizează după cotă parte indiviză? sau se repartizează după numărul de persoane ?
Există articol de lege care reglementează această situație ?
02. Aceiași situație şi când e vorba de cheltuieli de curățenie ( detergent, mop, matură, lopata curățat zăpada, instinct-oare incendiu ) se repartizează după număr persoane ? sau după cotă parte indiviză ( C.P.I.) ? . Am exemplificat, deoarece cheltuieli de curățenie pot fi şi altele, ( văruit pe casa scării, etc). Nu găsesc nicăieri lege cu exemplificări. Există articol în legi pentru aşa ceva, care or fi ?
Sper că am redat bine, ceia ce vreau să aflu într-o lege.
Mulțumesc.
Să auzim de bine.

1 raspuns


la 17 Oct. 2014
Baza legala este HG 1588/2007 si Normele de aplicare a legii, nr. 230/2007 unde aveti precizari privind alocarea cotelor. Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate este detaliata in art. 44 - cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si dupa caz de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna. Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord. Repartizarea cheltuielilor consumului de gaze se face pe numar de persoane, doar daca aveti si centrala termica proprie, partea de consum alocata incalzirii se face pe spatiul loctaiv, iar cheltuielile cu articolele de curatenie se aloca in functie de spatiu.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x