Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Recuperarea salariilor neridicate la societate in faliment.

Avem urmatoarea speta:

Societatea a intrat in procedura de faliment in 2014, sub incidenta Legii 85/2006. In tabelul definitiv al creantelor sunt inscrisi un creditor garantat si un creditor din creante salariale. In prezent, societatea isi valorifica prin vanzare bunurile, aceste bunuri fiind constituite drept garantii la credite bancare inscrise in tabelul de creante. In conformitate cu art. 121 din Legea 85/2006, sumele din valorificarea patrimoniului societatii in faliment vor acoperi cu prioritate creantele garantate inscrise in tabelul de creante. In acest fel, salariile neridicate inscrise in tabelul de creante pot fi in totalitate sau in parte neplatite fostului salariat prin distribuirea averii fostului angajator aflat in faliment.
In acest caz, rugam sa ne precizati daca fostul salariat isi poate recupera parte din salariile neridicate din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale ( Legea 200/2006 si HG 1850/2006), gestionat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. In caz afirmativ, care sunt pasii de urmat din punct de vedere al fostului salariat, in vederea intreprinderii acestui demers in aceasta faza a falimentului angajatorului :
1. Cine initiaza procedura de recuparare a salariilor neridicate din Fondul de garantare: salariatul sau lichidatorul?
2. Ce actiuni concrete trebuie sa intreprinda in acest demers fiecare din cei doi?
3. Este posibil acest demers in orice caz, chiar daca a avut loc sau nu a avut inca loc distribuirea averii debitorului catre creditorii sai?

Prevederile Legii 200/2006 si a Normelor sale de aplicare (HG 1850/2006) nu par suficient de explicite in ceea ce priveste recuperarea salariilor neridicate din Fondul de garantare in cazul FALIMENTULUI DEBITORULUI, aceste prevederi se refera in cea mai mare parte la situatia de insolventa a debitorului. Aceasta constatare poate fi insa doar o aparenta., ca in multe alte situatii de legislatie ambigua.

Multumesc.

Cu stima,

V. Popescu

1 raspuns


la 20 Oct. 2015
Legea prevede recuperarea creantelor salariale in caz de insolventa sau faliment a firmei, in cuantum maxim de trei salarii medii, dupa inscrierea la masa credala care are loc din oficiu. Fata de procedura de acordare in celelalte cazuri prevazute de lege, unde salariatul trebuie sa depuna o cerere, in cazul prezentat, de faliment, hotararea va fi comunicata de judecatorul sindic, conform art 18, care notifica agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca in a carei raza se afla sediul, domiciliul sau resedinta angajatorului. Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de agentiile teritoriale, la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa. Cererile prevazute vor fi insotite de documente care sa ateste ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei si a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare. Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale iar o copie a notificarii se va atasa la cererea adresata agentiei teritoriale.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x