Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

inregistrare in contabilitate venituri ONG

Am urmatoarea situatie: un ONG din Romania are ca membru fondator o organizatie internationala cu sediul in Ungaria ( cu statut special, scutita integral de taxe si impozite in Ungaria). Aceasta organizatie primeste diverse granturi pentru derularea de diverse proiecte, proiecte pe care le realizeaza si cu ajutorul ONG-ului din Romania. ONG-ul roman inregistreaza in contabilitatea proprie ( analitic) cheltuieli aferente acestor proiecte( salarii, deplasari in tara si strainatate etc). Organizatia ungara este beneficiara granturilor, din care urmeaza sa transfere catre ONG-ul roman in functie de prestarea acestuia pe proiectele respective. Va specific de asemenea ca ong-ul roman nu figureaza ca subcontractant in contractele cu finantatorii, ci actioneaza ca un fel de filiala a organizatiei din Ungaria.
Poate face ONG-ul din Romania inregsitrarea : 445 =739 la momentul stabilirii sumelor de incasat ( pe baza unei evidente tinute in legatura cu aceste sume, de ambele organizatii), pentru ca la incasare sa se crediteze ct. 445 prin banca ( 512=445)? Sau se inregistreaza venituri numai la incasarea prin banca a sumelor respective ( 512=739)? Care ar fi baza legala? Atat timp cat ong-ul roman are cheltuieli inregistrate pe proiecte ( care sunt de regula multimanuale), nu ar trebui ca la sfarsitul unei perioade fiscale, sa aiba si venituri aferente inregistrate?
S- ar putea interpreta ca aceste venituri sa fie aferente unei activitati economice??
Multumesc anticipat pentru raspuns, astept orice alte comentarii pe care le considerati oportune.
Adaugata in   Studii de caz

3 raspunsuri


la 05 Ian. 2015
Participarea ca membru fondator a organizatiei ungare nu schimba statutul de persoana juridica romana a ONG-ului roman. Colaborarea celor doua organizatii are loc la nivel institutional ca doua persoane juridice distincte, care pot fi partenere pentru realizarea unor proiecte cu drepturile si obligatiile contractuale. Daca organizatia romana nu apare ca subcontractant pentru finantarea obtinuta, personalul si cheltuielile aferente trebuie sa faca obiectul unui parteneriat sau o alta forma de prestari servicii. Suma pe care o incaseaza ONG-ul nu este considerata subventie, aceasta nefiind mentionata in proiect, ci venit economic pentru sumele incasate pentru prestatia si cheltuielile aferente personalului.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 05 Ian. 2015
Va multumesc. Dar daca ar aparea ca subcontractant ( si nu contract de parteneriat), banuiesc ca ar fi tot activitate economica? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 05 Ian. 2015
Daca este parteneriat, ONG-ul va avea drepturi si obligatii in granturi, urmand ca personalul sa apara cu functii si participare in proiect, iar finantarea obtinuta va fi achitata proportional cu prestatia. In cazul in care este organizatie subcontractanta, se utilizeaza forta de munca in vederea prestarii de servicii, deci este activitate economica. Mai se poate opta si pentru detasarea personalului in vederea realizarii proiectului, pentru care platile vor fi facute direct catre personal, urmand ca pentru furnizarea de personal specializat sa se incheie un contract de prestari cu o suma rezonabila.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x