Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Impozite si registre necesare PFA programator IT

Daca doresc sa infiintez un pfa pentru programare in domeniul IT ( in sistem real)ce contributii si taxe trebuie sa platesc, ce registre trebuie sa intocmesc ?

2 raspunsuri


la 11 Feb. 2016
Pentru infiintarea unei pfa pe domeniu it trebuie sa fiti producator de soft care este vandut clientilor si va trebui sa aveti in vedere ca prestatia intr-o firma poate fi interpretata ca venit de natura salariala. Ca pfa aveti de depus formularul 070, 220, 600 la debut, 112, 300, 394, 390 lunar si anual 200, 392.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Mar. 2016
Presupun ca vei fi NEplatitor de TVA. Prea putini reusesc sa produca singuri cat sa atinga limita de TVA iar in acest domeniu ca si PFA nu se renteaza sa fi platitor de TVA. Mai departe presupunem ca vei fi corect si te vei inregistra cu codul caen 6201 (si/sau conexe), si vei tine contabilitatea in partida simpla. Cu codul ala caen, care o fi pt consultanta, singurul care se poate lua in IT ca sa fi la norma de venit, risti cam multe. Nu te sfatuiesc sa te joci cu focul, dar e riscul tau. In aceste conditii: 070 si 112 se depun doar daca angajezi pe cineva ca si PFA, sau intri in ceva chestie unde retii impozit la sursa. In acest caz mai depui si 205, anual. 394 se depune anual, si nu lunar. 300-le nu se depune deloc, fiind neplatitor de tva. Daca devii platitor de TVA, pe linga 300 sigur mai sunt si alte formulare, dar in acest caz angajezi contabil, nu merita sa iti risti bunastarea ca astia fac urat la greselile cu TVA-ul si la cum se tot schimba lucrurile la noi in tara... Daca (!) emiti facturi pt EU, atunci trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA pt operatiuni intracomunitare INAINTE sa emiti prima factura (pt ca iti trebuie un cod de TVA valabil in UE) si vei depune 390 VIES pt fiecare luna in care emiti astfel de facturi (deci nu il depui in lunile fara astfel de facturi). La 392, cel mai probabil vei depune varianta B. Iar in functie de cum iti merge in decursul unui an (mai bine sau mai rau decat ai estimat) foarte probabil vei depune si 220 anual, in acelasi timp cu 200-le. Daca totusi optezi pt norma de venit, atunci nu il vei depune, la fel daca defapt esti salariat, deci venitul este constant pe parcursul anului. Dar cum ti-a explicat si d-ul Adrian, risti enorm sa fi reconsiderat in dependent si sa ti se calculeze diferentele de impozite si taxe. Bafta.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x