Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Fuziunea a doua societati comerciale

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
As vrea sa realizez fuziunea a doua societati. Eu prefer sa o fac prin absorbtie, dar vine avocatul care imi spune ca este mai bine sa inchid firma care va fi absorbita si sa trec elementele de activ, salariatii etc. pe firma care trebuie sa o absoarba.
Eu ar trebui sa vand aceste elemente de activ societatii absorbante. In cazul acesta nu va trebui sa fac facturi cu TVA si ma incarc cu un TVA de plata?

Multumesc,
Carmen
Adaugata in   Studii de caz

3 raspunsuri


la 05 Sep. 2012
Absorbtia prin definitie inseamna fuziune de intreprinderi sau de societati in beneficiul uneia dintre ele. In cazul lichidarii voluntare (inchiderea societatii cum a sugerat avocatul dvs.), dupa stingerea datoriilor pe care firma le are catre creditori, asociatii societatii pot ajunge la un acord cu privire la repartizarea activelor ce au ramas. Daca asociatii nu ajung la acest acord, procedura de lichidare se deruleaza prin numirea unui lichidator. Daca firma are asociat unic, dupa plata eventualelor datorii catre creditorii societatii, patrimoniul societatii va fi transmis catre asociatul unic.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Sep. 2012
Pe lângă definiţiile expertului, şi eu v-aş sfătui o fuziune prin absorbţie, mai ales în cazul în care există acord între asociaţii celei două firme (poate sunt aceleaşi asociaţi, sau membii din familie). Poate că dpdv. al avocatului procedura juridică ar fi mai simplă, dar prin fuziune costurile ar fi mult mai scăzute. Rol semnificativ joacă şi natura şi valoarea activelor din patrimoniului societăţii absorbite. În baza unui raport de fuziune prin absorbţie (mai ales dacă există acordul din partea tuturor asociaţilor) tot patrimoniul firmei absorbite poate să treacă (fără tva, fără alte impozite, raporturi de evaluare etc.) la valoarea ei contabilă în patrimoniul celei absorbante, eliminând astfel cheltuielile, taxele de trecere în patrimoniului asociatului după care în patrimoniul firmei ansorbante, cheltuielile cu lichidatorul judiciar etc. Trecerea personalul angajat oricum necesită o desfacere de contracte şi o nouă angajare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Oct. 2012
Ati putea sa imi spuneti daca exista un formular special de bilant pentru fuziune?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x