Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Diurna pentru soferi-Transport international

Am o societate care are ca obiect de activitate,,TRANSPORT INTERN SI INTERNATIONAL DE MARFURI".Societatea are contract cu o firma din SPANIA si efectueaza transporturi in UNIUNEA EUROPEANA, dar nu si in ROMANIA. Datorita acestei situatii,soferii--ca sant 2 soferi--vin in ROMANIA doar de 2 ori pe an.As vrea sa stiu daca pot sa le calculez diurna soferilor pentru perioada lucrata si care este BAZA LEGALA. MULTUMESC

3 raspunsuri


la 08 Oct. 2015
Decontarea cheltuielilor cu diurna se face in baza decontului de deplasare, actul normativ care reglementeaza conditiile de acordare este HG 518/1995 actualizata, acordarea diunei fiind pentru personalul angajat cu cim. Conform art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate este deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Oct. 2015
Mare atentie la diurna acordata soferilor si nu numai. In cazul transportului international de marfa anul acesta s-a produs o adevarata nebunie cu amnistia fiscala tocmai pe acest subiect. Trebuie delimitata clar problema dumneavoastra si anume in este delegatie sau detasare??? Daca este detasare nu se poate pune problema diurnei ci schimbarea locului de munca si acordarea salariul din Spania si implicit plata contributiilor la salariul din tara respectiva. In cazul in care nu este detasare este delegatie. Cred ca acest aspect a fost clarificat in luna iulie a anului 2015 prin modificarea Legii 344, prin care se exprima clar ideea ca soferii care fac transport de marfa in UE beneficiaza de diurna. In legatura cu diurna problema este interpretabila. Trebuie corelat Codul fiscal cu Codul Muncii. La articolul 43 si 44 cred in Codul Muncii este specificat clar dreptul la diurna al salariatilor. Foarte important si in acelasi timp foarte interpretabil: salariatii beneficiaza de diurna daca aceasta nu depaseste 60 de zile calendaristice din initiativa angajatorului si inca 60 de zile calendarisitice cu acceptului angajatilor intr-un 1 calendaristic. Din acest articol am putea deduce faptul ca putem acorda diurna ptr maxim 120 zile intr-un an calendaristic, fiecare perioada sa nu depaseasca 60 de zile calendaristice, ce acordati peste va fi considerat venit salarial si impozitat ca atare.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 12 Oct. 2015
la art 44 din Codul muncii este specificat faptul ca perioadele de delegare dupa primele 60 zile pot fi prelungite in perioade succesive de cate 60 zile, cu acordul salariatului - " art 44 din CM - Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului." Cu acordul salariatului, prin semnarea unui act aditional la contractul de munca se poate prelungi perioada de delegare, in perioade succesive de cate 60 de zile.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x