Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

deductibilitate si ajustare tva pt.marfa furata

Ne confruntam cu urmatoarea situatie- a fost furat un produs de catre o persoana care a intrat in magazin. Stocul de marfa este asigurat, dar polita asigura riscuri de calamitati naturale, nu si furt astfel ca nu vom primi despagubire de la firma de asigurare.
Descarcarea marfii furate din gestiune am inregistrat-o 607=371, unde 607 este cheltuiala deductibila sau nedeductibila?
Daca exista un procesul verbal de la politie se ajusteaza TVA deductibil , sau se considera ca avem documentele justificative necesare?
Va multumesc.
Adaugata in   Studii de caz

1 raspuns


la 02 Dec. 2013
Conform art. 21 alin.(4) lit. c) nu sunt deductibilecheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsã din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum ºi taxa pe valoarea adãugatã aferentã, dacã aceasta este datoratã potrivit prevederilor titlului VI. Nu intrã sub incidenþa acestor prevederi stocurile ºi mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitãþi naturale sau a altor cauze de forþã majorã, în condiþiile stabilite prin norme. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile privind stocurile ºi mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitãþi naturale sau a altor cauze de forþã majorã sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în mãsura în care acestea se gãsesc situate în zone declarate, potrivit prevederilor legale speciale pentru fiecare domeniu, afectate de calamitãþi naturale sau de alte cauze de forþã majorã. Totodatã, sunt considerate deductibile ºi cheltuielile privind stocurile ºi mijloacele fixe amortizabile distruse de epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe ºi în caz de rãzboi. Fenomenele sociale sau economice, conjuncturile externe ºi în caz de rãzboi sunt cele prevãzute de Legea privind rezervele de stat nr. 82/1992, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare. In cazul dvs. chiar daca stocul nu a fost asigurat si pentru riscul “furt”, chekltuiala este deductibila avand in vedere ca aveti si un PV eliberat de politie. Nu se ajusteaza TVA, aveti in vedere prevederile art. 148 alin.2 lit.a) din codul fiscal “Nu se ajusteazã deducerea iniþialã a taxei în cazul: a) bunurilor distruse sau pierdute ca urmare a unor calamitãþi naturale ori a unor cauze de forþã majorã, în condiþiile în care aceste situaþii sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzãtor; b) bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum ºi activelor corporale fixe casate, altele decât bunurile de capital, în condiții stabilite prin norme; c) perisabilitãþilor, în limitele prevãzute prin lege, precum ºi a pierderilor tehnologice sau, dupã caz, al altor consumuri proprii, în condiții stabilite prin norme; d) situaþiilor prevãzute la art. 128 alin. (8).”
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x