Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Deductibilitate cheltuieli contract comodat

O societate are incheiat un contract de comodat cu o persoana fizica pentru folosinta unui autovehicol transport marfa. As vrea sa stiu daca se pot deduce cheltuielile cu combustibilul, piese, asigurare RCA, atat timp cat se realizeaza venituri cu aceasta pentru societate?
Adaugata in   Studii de caz

1 raspuns


la 02 Apr. 2013
Daca acest autovehicol este folosit exclusiv pentru desfasurarea activitatii economice a persoanei juridice, atunci aceste cheltuieli se vor deduce integral (deductibilitatea lor trebuie dovedita cu acte justificative) Extras din lege: "Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilitătii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel putin următoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs." Daca acest autovehicol nu este folosit exclusiv pentru desfasurarea activitatii ,atunci aceste cheltuieli sunt deductibile in limita de 50% Extras din lege:Art. 21 [...] t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activitătii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgentă, servicii de pază şi protectie şi servicii de curierat; 2. vehiculele utilizate de agentii de vânzări şi de achizitii; 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie; 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi ............................................................................................................................................................... "În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferentele de curs valutar etc. Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică şi asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s‐a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x