Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum se face imputatia legala a platii

Va rog sa-mi spuneti la ce se refera cuvantul "ratelor" din articolul 1509 Cod civil si care este diferenta de inteles fara de cuvantul "capitalului".

Art.1509-Cod civil
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecatÄ? ??i executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor ??i penalitÄ???ilor, in ordinea cronologicÄ? a scaden??ei acestora, ??i, in final, asupra capitalului, dacÄ? pÄ?r??ile nu convin altfel.

Imi este necesar sa fac distinctie pentru ca am de stins niste obligatii respectand prevederile acestui articol, care se refera la imputatia legala, cand nici debitorul, nici creditorul nu au facut imputatia platii in mod clar (debitorul a scris pe ordinele de plata "c/v obiectului contractului" fara sa mentioneze intotdeauna facturile care ar trebui stinse).
Debitorul avea de platit, cf. unei sentinte civile, un debit format din rate restante aferente unui contract de furnizare si penalitati de intarziere la aceste rate. Creditorul doreste in prezent stingerea mai intai a cheltuielilor de judecata dovedite cu facturi privind onorarii, deplasari,etc dar inca nesolicitate in instanta si apoi a penalitatilor, ramanand in continuare, in acest fel, un debit restant.

Multumesc.
Adaugata in   Studii de caz
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x