Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum calculez costul de productie cat mai corect?

Buna ziua, doresc sa calculez un cost de productie efectiv la sfarsitul lunii. Societatea foloseste initial un cost prestabilit si obtine un singur produs finit.
Unde repartizez cheltuielile cu transportul produselor finite catre client-624-, salariile managerilor+contabililor, taxele+dobanzile bancare, impozitele locale, chiria+utilitatile birourilor managerilor+contabililor, in costul non-productie?
Initial productia este inregistrata la costul prestabilit, la sfarsitul lunii este descarcata tot la acest cost iar diferenta conform consumurilor retetei de fabricatie se inchide prin contul de rezultate. Este corect ?
Multumesc
Adaugata in   Studii de caz Productie

2 raspunsuri


la 11 Nov. 2016
Costul efectiv al produselor rezultate in urma procesului de productie, are la baza costul de productie conform normativelor sau retetarului, la care se adauga costurile administrative, cele ale serviciilor auxiliare si cele fiscale. Descarcarea se face la pretul de livrare stabilit.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Nov. 2016
Cand obtii produse finite (desigur, pe baza specificatiilor tehnice sau retetelor de fabricatie) nu poti sti costurile efective. Asa cum zici, utilizezi un cost prestabilit sau standard(aproximativ) pe unitatea de produs. E bine ca acest cost prestabilit sa fie costul efectiv al lunii precedente (abateri oricum vor fi dar e bine sa fie cat mai mici) Ai trei faze de calculatii: I.Calculatii la pretul prestabilit(standard) 1. obtinerrea produsului finit :345 = 711 - cu costul de inregistrare (standard) 2.vanzrea produsul finit : 411 = 701 ? la pret l de vanzare 3 descarcarea gestiunea cu produsele vindute:711 = 345 - cu costul de inregistrare (standard) al produselor vandute II. Stabilirea costurilor efective La sf. lunii calculezi costul de productie efectiv (complicat in special cu repartizarea unor costuri directe (energie electrica, apa,etc) si indirecte pe fiecare produs) , pentru fiecare produs in parte. III. Stabilirea si inregistrarea diferentelor de pret. Diferenta dintre costul de inregistrare standard si costul efectiv se contabilizeaza in contul 348 ( contul 345 ramane neschimbat). Se observa ca costul efectiv al produsului este suma dintre 345 si 348 (si pentru intrari, si pentru iesiri). Pentru a inregistra diferentele de pret se calculeaza un coeficient de descarcare astfel: K = (Sold iniţial 348 + Rulajul cumulat aferent intrărilor de produse finite) / (Sold iniţial 345 + Intrări de produse finite, cumulat de la ├«nceputul exerciţiului a) pentru productia obtinuta in luna K * productia obtinuta la pret standard =diferenta de pret la productia obtinuta 348 = 711 b) pentru productia vanduta in luna K* productia vanduta la pret standard = diferenta de pret la productia vanduta 711 = 348 Poti avea doua cazuri: 1. costul efectiv este mai mare decat costul de inregistrare(diferente nefavorabile) : 348 = 711 si 711=348 cu suma diferentei in negru 2. costul efectiv este mai mic decat costul de inregistare: 348 = 711 si 711=348 cu suma diferentei in rosu(diferente favorabile) Poti face urmatoare verificare SF 345 * K = SF 345 Contul 711 se va inchide in final prin 121. Pentru stabilirea costurilor efective trebuie tinuta si contabilitatea de gestiune (e obligatorie)
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x