Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contributie PFA la Asigurarile de Sanatate

Un titular de PFA care nu are calitatea de salariat se afla urmatoarea situatie :
- in perioadai 2007-2008 a obtinut profit
- in perioada martie 2009-martie 2010 a avut activitatea suspendata
- in perioada aprilie 2010-decembrie 2010 a avut pierdere
- in anul 2011-0 zero
Titularul nu a platit in nici un an CASS.Acum i s-au calculat contributii de 5.5% pentru toti acesti ani+penalitati, avand ca baza salariul minim pe economie. Precizez ca CASS este calculat lunar. Este corect calculul facut de Casa de Sanatate fara a se tine cont de Declaratia 200 ? Daca da, va rog sa argumentati si sa precizati normele care stau la baza acestui calcul. Va multumesc!
Adaugata in   Studii de caz

2 raspunsuri


la 27 Mar. 2012
daca pfa nu a realizat profit trebuie platit cass sanatate :5.5% la salarul minim adica 700 ron*5.5%=38.5ron lunar,iar la pensie se plateste in cazul daca nu este salariat in alta parte suma minima este de 232ron/luna la pensie se ia in calcul veniturile realizate ,nu profitul/pierderea.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 1 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Apr. 2012
Ca de obicei in Romania, este vorba de o "balbaiala" legislativa, respectiv onor Casa de Sanatate s-a trezit, concomitent cu aparitia OUG 58/2010, sa puna in aplicare confuzele si controversatele prevederi ale Legii 95/2006 pentru reforma sanatatii. Cum ? Retroactiv. Pe ce perioada ? Pe cinci ani in urma, pentru ca acesta e termenul de prescriptie fiscala in Romania. Cum se calculeaza in cazul PFA care "obtin" venituri doar din aceasta activitate ? Asa cum s-a calculat in cazul descris, recte : obtii sau nu obtii venituri, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, respectiv nu mai obtii venituri si din alte surse, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar. Este corect ? Categoric nu ! Este ceva de facut ? Tot nu ! Este plina tara de astfel de calcule aberante si instantele de procese in domeniu pentru "amuzament" de maniera "haz de necaz", consultati site-ul senatorului Iulian Urban sau sunati la numarul d-lui de telefon : 021.207.47.17. Concluzia e tragica, dar clara : reforma in sanatate trebuie trecuta prima pe lista bolilor ucigase incurabile !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x