Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contract cesiune creanta

O societate X care are datorii la societatea Y intra in faliment si pentru ca nu are posibilitatea sa-mi achite debitul, imi cesioneaza creantele de incasat in urma unor hotarari judecatoresti.
Intrebare: pot creea provizioane la aceasta suma si, daca apar cheltuieli ocazionate de aceste procese (onorariu executor judecatoresc etc.), cum le pot inregistra?
Adaugata in   Studii de caz

2 raspunsuri


la 20 Sep. 2012
Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt: a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte; b) cheltuielile legate de activitatea de service în perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor; c) actiunile de restructurare; d) pensii si obligatii similare; e) dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea; f) impozite; g) prime ce urmeaza a se acorda personalului din profitul realizat, potrivit prevederilor legale sau contractuale; si h) alte provizioane; Se constituie atunci cand exista a) o obligatie legala conform contract, prevederi legislative etc.; b) o obligatie implicita stabilite prin practici anterioare, prin politica scrisa a firmei, etc. Conform ART. 22 din Codul fiscal 1 Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel: c provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d, f, g si i, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004; 2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei; 3. nu sunt garantate de alta persoana; 4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului; 5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului; Dpdv al notelor contabile Inregistrarea clientilor incerti sau in litigiu 4118 =4111 Constituirea provizionului 6814 = 491 scoaterea din evidenta a creantei care nu mai poate fi incasata 654 =4118 anularea ajustarii efectuate 491 =7814
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Sep. 2012
Cunosc aceasta Lege intrebarea era daca aceste dosare preluate prin cesiune este legal sa le calculez eu provizioane???????? si sa suport cheltuieli de judecata si alte onorarii ????
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x