Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Concedii medicale

BUNA ZIUA.
Revin la concediile medicale-adica eu am salariu 200 lei (contract de munca partial),am calculat concediul medical si nu mi se pare in regula, adica pentru 200 lei se retine CAS de la salariat 21 lei si pentru angajator 42 lei la toata luna lucrata. In conditiile concediului medical (jumate de luna) la salariat calculeaza 51 lei iar pentru angajator 102 lei, cum e posibil asa ceva? Pai salariatul cu ce ramine,cu nimic?
Nu fac eu ceva bine sau ce se intimpla?Va rog sa ma ajutati!
MULTUMESC
Adaugata in   Studii de caz

2 raspunsuri


la 22 Mai. 2013
Buna seara, Aveti dreptate in ceea ce priveste contributiile enumerate de dumneavostra. In cazul in care aveti concediu medical jumatate de luna, creste venitul brut realizat la 364 lei, drept urmare cresc si contributiile datorate, dar salariul net in acest caz este de 256 lei, pe cand in cazul unei luni intregi lucrate, salariul net este de 140 lei. Asadar, in cazul in care aveti concediu medical, aveti un salariu net mai mare decat in cazul in care lucrati toata luna, fiind scutita de plata unor contributii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Mai. 2013
Cum sa cresca venitul brut? Nici vorba de asa ceva. Cauza o reprezinta faptul ca, pentru perioada in care salariatul beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, baza de calcul a CAS se determina conform Codului fiscal, astfel : ART. 296^11 Baza de calcul al contributiilor sociale pentru veniturile sub forma indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate Pe perioada in care persoanele prevazute la art. 296^3 lit. a) si b), precum si cele prevazute la art. 1 alin. (2), la art. 23 alin. (2) si la art. 32 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 339/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 296^4 alin. (3), corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical. In 2013, castigul salarial mediu brut, stabilit prin Legea 6/2013 (bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013 ), art. 16, este de 2223 lei.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x