Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Birou Executor Judecatoresc

Va rog sa-mi detaliati modul de organizare al evidentei contabile intr-un birou de executor judecatoresc - contabilitate in partida simpla. Ma intereseaza in principal aspecte legate de:
- contabilizarea cheltuielilor de executare - in cazul in care documentele justificative sunt emise pe numele biroului de executare, se vor inregistra in registrul de incasari si plati si sunt deductibile la calculul impozitului pe venit (cheltuiala se recupereaza prin facturare). Aceste cheltuieli le suporta fie creditorul fie debitorul.
- onorariul pentru executare. Creditorul plateste un avans care reprezinta o parte onorariu si o parte cheltuieli de executare. Daca executorul nu recupereaza debitul, creditorul este cel care suporta integral onorariul si cheltuielile de judecata (se factureaza tot catre creditor ).
Cum se procedeaza in cazul in care executorul recupereaza de la debitor intreaga suma (debit +dobanda legala+onorariu+cheltuieli de judecata )? Storneaza factura de avans emisa catre creditor si refactureaza totul catre debitor in momentul in care a incasat suma in contul de consemnare, repartizand apoi aceasta suma catre creditor si contul lui curent ?
- sumele reprezentand creanta incasata in contul de consemnare in numele creditorului si celelalte accesorii, trebuie inregistrate in registrul sau de incasari si plati, urmand ca la calculul impozitului sa fie excluse? Daca le incaseaza in numerar trebuie sa elibereze chitanta?
Adaugata in   Studii de caz Pfa

3 raspunsuri


la 02 Mar. 2013
Documentele minimale obligatorii sunt Registrul de incasari si plati si Registrul Inventar. Conform Ordinului nr. 3512 din 27/11/2008 privind documentele financiar-contabile, cu modificarile si completarile ulterioare Registrul de incasari si plati se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, facandu-se inregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara a se lasa randuri libere, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial. In Registrul-jurnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca. Operatiunile inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza anual. In conditiile conducerii evidentei contabile in partida simpla cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operatiune economico-financiara se va inregistra in ordine cronologica, in functie de data de intocmire sau de intrare a documentelor. In aceasta situatie Registrul-jurnal de incasari si plati se editeaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor. Registrul-jurnal de incasari si plati parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial va fi completat lunar, prin preluarea totalului sumelor din Registrul-jurnal de incasari si plati obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul. In cazul prezentat de dvs, intr-adevar cheltuielile de executare se vor inregistra in registrul de incasari si plati si sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, doar in cazul in care documentele justificative sunt emise pe numele biroului de executare . Ulterior acestea pot fi refacturate catre debitor sau creditor. In cazul in care creditorul plateste un avans care reprezinta o parte onorariu si o parte din cheltuielile de executare, aceste sume vor fi facturate si vor fi cuprinse in registrul de incasari si plati. In cazul in care executorul recupereaza de la debitor intreaga suma, urmeaza sa emiteti factura storno catre creditorul care a suportat initial aceste cheltuieli, si sa-i restituiti suma prin OP sau cash. Suma recuperata de la debitor reprezentand onorariu si cheltuielile de executare urmeaza sa o facturati acestuia. Sumele reprezentand creante incasate in contul de consemnare in numele creditorului si celelalte accesorii , nu trebuie inregistrate in registrul sau de incasari si plati, si nu se vor lua in calcul la stabilirea impozitului , deoarece aceste sume nu reprezinta venituri ale biroului de executare. Aceste sume urmeaza sa le virati creditorului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 03 Mar. 2013
Buna ziua! Eu am fost pe 28.02.2013, joi, la Finante la organul fiscal teritorial cu Registrul jurnal de incasari si plati sa imi puna snur si sa-l parafeze si doamna de la ghiseu mi-a spus ca nu se mai face asa, acum se cumpara fise de magazie, se da un numar, se trece numarul de la 01-100 pag si e de ajuns. Ce trebuie sa fac? Sa ma duc iar? A zis ca sunt eu in urma.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 04 Mar. 2013
Buna ziua, Nu exista alte prevederi legale in ceea ce priveste Registrul Jurnal de incasari si plati. Parerea mea este ca poate ar trebui sa mai incercati o data la Administratia financiara si eventual sa intrebati pe altcineva.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x