Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Amortizare auto CMI - pentru d-na Munteanu Teodora

Buna ziua!
Sunt medic dentist si am un C.M.I. pentru care am luat o masina in noiembrie 2011 in valoare de 19.838 lei. Am inceput amortizarea liniara din luna decembrie 2011. La fix un an am avut un accident rutier si am primit ca dauna totala de la asigurari suma de 15.675 lei (in luna noiembrie 2012) si in plus, am vandut epava masinii cu 3.000 lei (in luna decembrie 2012). Deci, in total, am incasat 18.675 lei, pierzand deci 1.185 lei (e ca si cum as fi vandut-o).
Vreau sa inchei anul 2012 si nu stiu cum sa scriu in registru de incasari si plati. Cum sa o scot sau nu de la amortizare? Cum sa scriu aceste sume mari sau nu in registru? Mentionez ca am luat in luna decembrie 2012 o alta masina in valoare de 29.575lei, pe care trebuie sa o introduc in amortizarea liniara pe 5 ani. Cum sa fac cu ambele masini? Sa o scot pe una si sa o introduc pe cealalta? Dar ce sume scriu in registru?
Va multumesc mult pentru raspuns!
Adaugata in   Studii de caz

2 raspunsuri


la 07 Feb. 2013
Amortizarea liniara trebuia trecuta lunar pe cheltuiala incepand cu luna decembrie 2011 (asa cum ati specificat si dvs.). Astfel, cheltuiala cu amortizarea trebuia inregistrata la rubrica plati din Registrul de incasari si plati al CMI, pana la data producerii accidentului. In momentul in care s-a incasat de la firma de asigurari dauna totala (15.675 lei), acesta se inregistreaza la rubrica venituri din Registrul de incasari si plati al CMI. Totodata, in baza procesului verbal eliberat de politie/ asigurator din care rezulta dauna totala a autoturismului, dvs. treceti valoarea ramasa de amortizat a masinii la rubrica plati din Registrul de incasari si plati al CMI. Vanzarea epavei cu suma de 3000 lei, se va trece la rubrica incasari din Registrul de incasari si plati al CMI. In cazul celui de-al doilea autoturism, pe care am inteles ca l-ati achizitionat in luna decembrie 2012, acesta urmeaza a fi amortizat liniar pe o perioada de 5 ani, asa cum ati spus si dvs. Amortizarea se inregistreaza pe cheltuiala incepand cu luna ianuarie 2013.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 07 Feb. 2013
Multumesc mult pentru raspuns! Sunteti draguta si profesionista ca de obicei! Spor la tot ce faceti si multa sanatate! Noapte buna!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x