va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila privind vanzarea prin automate de cafea . La ce pret se inregistreaza marfa in NIR ( cu sau fara adaos )? Cum se stabileste numarul de unitati ce vor fi vandute, tinand cont de faptul ca sunt mai multe produse, iar cantitatile ce intra in componenta unui produs sunt diferite. Va multumesc .
Adaugata in
3 raspunsuri
Expert Marina- Alexandra Cruciu
Raspunsuri la intrebarea
la 08 Feb. 2013
Buna ziua,
Monografia contabila este urmatoarea:
- pentru achizitie marfa avem urmatoarele inregistrari:
% =401
371
4426
371=%
378
4428
-pentru alimentare automat, in baza avizului avem urmatoarele inregistrari:
482=371
371=482
3712=%
378
4428
- pentru incasare de la automate:
4111=%
707
4427
- pentru descarcarea gestiunii:
607=371
%=371
378
4428
- pentru incasare bani:
5311=4111
User Mihaela Anghel
a raspuns userului Marina- Alexandra Cruciu
la 08 Feb. 2013
Cum stabilesc numarul de produse pe care le obtin la receptia marfii? Retetele sunt diferite. Nu fac NIR cu tot cu adaos? Toate au acelasi pret de vanzare .
Ex : intrare (factura ) cafea 1 kg - 30 lei /kg , lapte 1 kg 27 lei /kg , zahar 1 kg- 4 lei /kg , ciocolata 1 kg -16 lei / kg (preturile sunt fara TVA)
Retete:
- cafea lunga : cafea 7 g , zahar 5 g
-capucino : cafea 5 g , zahar 5 g , lapte 8 g ,
-ciocolata ciocolata 7 g , zahar 3 g , lapte 8 g
Cum receptionez cafeaua? Cate bucati? Nu stiu cate bucati cafea lunga si nici cate bucati capucino voi vinde (gramajul in prepararea retetei difera )
Va rog sa- mi dati un raspuns concret cu sume.
Cu articolele contabile sunt perfect de acord.
Expert Marina- Alexandra Cruciu
a raspuns userului mihaela anghel
la 08 Feb. 2013
Trebuie tinuta contabilitatea ca productie pentru ca materiile prime (cafeaua, zaharul, laptele, apa, ciocolata) nu se vand ca atare, ci sufera transformari. Se fac bonuri de predare pentru cafelele vandute, iar bonurile de consum in functie de retetarul fiecarui produs in parte.
607= 371.