Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Particularitatile contabilitatii in cooperatia mestesugaresca , de consum ,etc

Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti care sunt particularitatile contabilitatii in societatile cooperative mestesugaresti, de consum , agricole, de locuinte ,pescaresti, de transporturi si forestiere. Va rog ajutati-ma cu raspunsuri detaliate care sa cuprinda numai particularitatile contabilitatii pentru fiecare tip in parte .Daca cumva spatiul sau timpul nu va permit , va rog din suflet sa-mi spuneti ce si unde anume sa citesc pentru a ma lamuri :articole de lege,articole din reviste de specialitate ,etc.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra care sa ma lamuresaca .
Adaugata in   Monografii contabile

1 raspuns


la 19 Iun. 2014
Contabilitatea pentru cooperatiile mestesugaresti este aceeasi cu cea a societatilor comerciale, se foloseste acelasi sistem de conturi. Particularitatile pot fi doar in functie de obiectul de activitate, de modul de inregistrare in contabilitatea de gestiune, de calcul al costurilor, de inregistrare a veniturilor etc. Cooperativa mestesugareasca este constituita din membri cooperatori inregistrati ca mestesugari. Particular poate fi faptul ca veniturile cooperativei sunt in functie de aportul fiecarui cooperator acesta avand o cota parte din castig dupa ce se achita taxele si impozitele. Cooperativa de consum are ca particularitatea activitatea de comert, serviciile fiind inregistrate cu un adaos fix. Cooperativele agricole au particularitatea inregistrarii subventiilor ca venituri in avans si modul de calcul al produselor recoltate pentru impartire la un pret unitar sau vanzarea produselor si impartirea banilor. Asociatiile de locuinte au specific modul de calcul si alocare a cheltuielilor pe fiecare membru in functie de spatiu si numar de persoane. Cooperatiile pescaresti au particular modul de calcul al patrimoniului cu indicatori de crestere a pestelui si recoltare. Cooperatiile forestiere, au particular modul de calcul al patrimoniului evaluat in metri cubi sau ster, numar pomi, etc Acestea sunt infiintate si functioneaza conform prevederilor Legii 1/2005, iar pentru fiecare tip de cooperativa va recomand sa incercati sa stabiliti operatiunile, sa alocati valori si apoi sa faceti inregistrari contabile, o sa constatati ca fiecare tip de cooperativa are inregistrarile sale specifice.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x