Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Factura protocol

Buna ziua,
Am primit o factura cu produse alimentare pentru o masa servita cu o comisie de verificare, care a venit la noi la societate pentru cateva zile, iar factura are o valoare totala de 177.01 lei din care TVA 34.26 lei. Va rog sa-mi spuneti cum se contabilizeaza, cat e impozabil ? TVA o deduc? Pot sa trec pe cheltuieli de protocol suma de 100 lei, iar cea care depaseste, adica 42.75 lei cum o impozitez? Cu 16%? Si colectez TVA la suma respectiva?
Multumesc.
Adaugata in   Monografii contabile

7 raspunsuri


la 27 Mar. 2013
Conform prevederilor pct. 6 alin. (10) din HG 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul depasirii limitei de deductibilitate de 2% a cheltuielilor de protocol, se va emite o autofactura, in functie de perioada fiscala a societatii. Astfel, daca perioada de raportare TVA este lunara, factura se va emite la sfarsitul fiecarei luni in care s-a depasit plafonul. In cazul in care perioada de raportare TVA este trimestriala, factura se va emite la sfarsitul fiecarui trimestru in care s-a deposit plafonul. Inregistrarea contabila este: 635 = 4427 .
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Mar. 2013
Da, veti face o factura pentru suma care depaseste,suma admisa ca si protocol Inregistrarea contabila 635=4427(635 nedeductibil) Extras din lege: "a)bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. În situaţia în care persoana impozabilă a oferit şi cadouri care depăşesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, însumează valoarea depăşirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plată, şi colectează taxa, dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parţial. Se consideră că livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucrătoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit şi a fost depăşit plafonul. Baza impozabilă, respectiv valoarea depăşirilor de plafon, şi taxa colectată aferentă se înscriu în autofactura prevăzută la art. 155 alin. (7) din Codul fiscal care se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a acordat bunurile gratuit în cadrul acţiunilor de protocol şi a depăşit plafonul. Pentru bunurile/serviciile acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol în cursul anului 2012 se aplică prevederile legale în vigoare în anul 2012, inclusiv în ceea ce priveşte modul de determinare a depăşirii plafonului şi a perioadei fiscale în care se colectează TVA aferente acestei depăşiri;" Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Mar. 2013
As fi dorit ceva concret, poate o monografie, extrasul din lege l-am citit si eu, insa sunt atatea lucruri care nu sunt specificate concret, de exemplu aici se refera numai la TVA, cu impozitul cum ramane? La fel? Adica 2% pentru ce depaseste? Factura mea este din martie 2013. Multumesc.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 30 Mar. 2013
Am sa incerc ceva mai concret Procentul de 2% nu se aplica pentru diferenta ce depaseste, ci se aplica asupra cheltuielilor de protocol admise. O sa va detailez urmatorii pasi care trebuie parcursi in determinarea cheltuielilor de protocol admise: -din balanta de verificare la Martie, cu inregistrarile la zi, luati urmatoarele date Cheltuieli de protocol admise=(V totale-V neimpozabile)-(C totale-C protocol-C imp/profit-C aferente venit.neimpozitabil) Se calculeaza conform datelor din contabilitate, baza pentru cheltuielile de protocol, care sunt admise limitat (2%). La aceasta baza se aplica 2%. Daca suma rezultata este inferioara cheltuielilor de protocol inregistrate in cont 623, atunci toata suma este deductibila. Daca suma rezultata este mai mare decat cheltuielile de protocol inregistre in cont 623, atunci acesta suma este nedeductibila, este suma neadmisa ca si cheltuiala de protocol. Pentru aceasta suma se va face autofactura cu inregistrarea 635=4427, unde 635 este nedeductibil. Daca mai aveti nelamuriri, va rog sa nu ezitati. Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Apr. 2013
Va multumesc. Daca am facturi de protocol si am pierdere pe trimestrul I 2013, atunci suma facturilor este nedeductibila, voi plati impozit pe profit, iar pentru TVA voi mai face autofactura ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Apr. 2013
In cazul pierderii cheltuielile de protocol sunt nedeductibile. Daca in momentul inregistrarii cheltuielilor de protocol ati dedus TVA, atunci veti face autofactura la sfarsitul lunii martie. Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Apr. 2013
Legat de autofacturare va anexez extras din normele de aplicare a codului fiscal: (2) Autofactura pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii către sine trebuie emisă numai dacă operaţiunile în cauză sunt taxabile şi numai în scopul taxei, fiind obligatorie menţionarea următoarelor informaţii: a) numărul facturii, care va fi un număr secvenţial acordat în baza uneia sau mai multor serii, care identifică în mod unic o factură; b) data emiterii; c) numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA ale persoanei impozabile, la rubrica «Furnizor»; d) la rubrica «Cumpărător», numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA ale persoanei impozabile sau, după caz, ale beneficiarului; e) denumirea şi descrierea bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate; f) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa; g) cota de taxă aplicabilă; h) valoarea taxei colectate. (3) Informaţiile din factura emisă prin autofacturare se înscriu în jurnalele pentru vânzări şi sunt preluate corespunzător în decontul de taxă prevăzut la art. 156^2 din Codul fiscal, ca taxă colectată. (4) În cazul depăşirii plafoanelor stabilite la pct. 6 alin. (10) pentru operaţiunile prevăzute la art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligaţia să întocmească autofactura conform prevederilor alin. (2) numai în scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica «Cumpărător» informaţiile de la alin. (2) lit. c), iar în cazul bunurilor acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, în loc de denumirea şi descrierea bunurilor livrate se poate menţiona, după caz: depăşire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat. Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x