Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Factura proforma

Cum se inregistreaza in contabilitate o factura proforma? Ca si o plata?
Care e diferenta fata de o factura de avans ?
Adaugata in   Monografii contabile

2 raspunsuri


la 24 Mai. 2013
Factura proforma nu reprezinta un document justificativ de inregistrare in contabilitate. Factura proforma nu este un document prevazut in legislatia fiscala sau contabila. Ulterior, emiterea facturii nu are legatura cu data emiterii facturii proforme, ca in cazul facturilor de avans Extras din lege: Art.134 ^2 alin (1) si (2) lit. b) din Codul fiscal , exigibilitatea pentru livrari de bunuri şi prestari de servicii, exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. .................................................................................................... Art.155 alin (1) din Codul fiscal prevede :persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, ..., trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia naştere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. Factura proforma nu este document nici incasare si nici de plata, nu reprezinta document justificativ nici pentru cel care a emis-o si nici pentru cel care o primeste Eu consider ca factura proforma reprezinta o instiintare de plata in avans Factura proforma eu nu o inregistrez in contabilitate, iar factura de avans o inregistrez 409=5121 Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Mai. 2013
Buna ziua, Factura care reprezinta document justificativ in contabilitate este factura fiscala, factura de avans sau factura storno.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x