Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

discount acordat clientilor -in promotie

Buna ziua!
Pe langa activitatea de productie mai avem si pe aceea de comert.
Am cumparat de la un furnizor o marfa de exemplu cu 100 lei.
Am o promotie prin care o vindem cu 90 lei deci m-ai mica decat costul de achizitie.
Am pus diferenta pe factura ca discount acordat in 709= -10

Este corecta aceasta inregistrare in 709 care l-a calculul impozitului pe profit o scad din veniturile impozabile.

2 raspunsuri


la 18 Iul. 2014
In cazul prezentat este importanta inregistrarea initiala a produselor achizitionate. Vanzarea sub costul de achizitie va poate produce neplaceri la un control fiscal. Puteti acorda discount doar in limita valorii de achizitie a produsului altfel nu veti mai avea activitate economica. Produsele achizitionate pentru publicitate trebuie inregistrate ca materiale publicitare fara a avea o legatura cu gestiunea marfurilor.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 18 Iul. 2014
Contul 709 evidentiaza reducerile acordate ulterior facturarii (Ordin 3055/2009) In cazul in care ati emis facturi clientilor si ulterior doriti sa le acordati un discount, folositi acest cont, dar nu in acest caz. In ceea ce priveste vanzarea sub costul de achizitie, luati in considerare prevederile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata care interzice la art. 17 vanzarea produselor in pierdere (sub costul de achizitie) cu exceptia situatiilor de la 16 a)-c) si e)-i): a) vânzări de lichidare; b) vânzări de soldare; c) vânzări efectuate în structuri de vânzare denumite magazin de fabrică sau depozit de fabrică; [...] e) vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, după ce evenimentul a trecut şi este evident că produsele respective nu mai pot fi vândute în condiţii comerciale normale; f) vânzări ale produselor care într-o perioadă de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vândute; g) vânzări accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapidă sau a căror conservare nu mai poate fi asigurată până la limita termenului de valabilitate; h) vânzarea unui produs la un preţ aliniat la cel legal practicat de ceilalţi comercianţi din aceeaşi zonă comercială, pentru acelaşi produs, determinat de mediul concurenţial; i) vânzarea produselor cu caracteristici identice, ale căror preţuri de reaprovizionare s-au diminuat. Oferirea spre vânzare a produselor în pierdere în alte cazuri decât cele prevăzute la art. 17, este contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată. Din punct de vedere fiscal, daca aplicati una din situatiile "vânzări de lichidare" sau "vânzări de soldare" asa cum sunt ele reglementate de OG 99/2000, costul de achizitie si TVA sunt deductibile fiscal.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x