Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

corectarea erorilor contabile

Va rog sa ma ajutati cum pot sa fac inregistrarea corecta la o firma la care din greseala a fost contabilizara rata de casco si rca in cont 167 si trebuia in cont 613 . Mentionez ca err s-a efectuat in anul sau ani precedenti anului 2011. A fost depistata in anul 2011. Se poate suporta din cont 455 al asociatilor?
Va multumesc
Adaugata in   Monografii contabile

2 raspunsuri


la 13 Dec. 2011
Conform Ordinului 3055/2009 cu moddificarile si completarile ulterioare, corectarea erorilor contabile se face astfel: Pct.63. - 1 Erorile constatate ??n contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. 2 Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. 3 Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse ??n situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezult??nd din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care: a erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise; b ar fi putut fi obsinute ??n mod rezonabil si luate ??n considerare la ??ntocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale. Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. 4 Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. 5 Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. 6 Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. E rorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiarcontabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza ??n context, av??nd ??n vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor. 7 ?Žn notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. 8 Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. ?Ž n cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate ??n situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate ??n notele explicative. 9 ?Žnregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale stornare ??n rosu, fie prin ??nregistrarea inversa a acesteia stornare ??n negru, ??n functie de politica contabilasi programele informatice utilizate. Asadar, stornati inregistrarea gresita, o repuneti corect, iar inchiderea contului 613 o realizati cu ajutorul contului 117.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 16 Dec. 2011
Toate erorile descoperite dupa inchiderea exercitiului se inregistreaza prin 117.Nu se afecteaza rezultatul exercitiului in care a fost descoperita eroarea,ca urmare nu se inregistreaza in anul curent venituri si cheltuieli ale exercitiilor precedente.Pentru fiecare exercitiu pentru care sunt erori se intocmeste 101 rectificativa.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x