Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Care este monografia unei pensiuni turistice?

Care este monografia unei pensiuni turistice?
Adaugata in   Monografii contabile

2 raspunsuri


la 26 Iul. 2011
Monografie pensiune turistica in opinia mea: 418=704 - pentru clientii cazati pe baza unui raport socs din program cu analitice 4428 9% 24% si 0% 4428=4427 cu analitice 9%, 24%, 0% descarecarea 418 pe 4111 se face be baza facturilor persoane juridice si a rapoarteleor Z pentru cash 5311, 5121 sau altele= 4111
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 15 Oct. 2011
Reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni privind activitatea hoteliera Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui hotel trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, trebuie avut in vedere faptul ca in cadrul unui hotel se desfasoara mai multe tipuri de activitati distincte, cum ar fi: - alimentatie publica restaurant, - comert bar si - prestari servicii cazarea in hotel. Aceasta inseamna ca ne asteptam ca in cadrul unei activitati hoteliere sa intalnim toate cele 3 activitati, motiv pentru care conducerea societatii trebuie sa fie preocupata de organizarea contabilitatii pe tipurile de activitati desfasurate. In cadrul celor 3 tipuri de activitati intalnim operatiuni distincte acestora, cum ar fi: - Alimentatia publica restaurant ? aprovizionare cu marfuri alimentare si nealimentare, productia de produse alimentare, vanzarea de produse alimentare, intretinere, curatenie, obiecte de inventar cum ar fi vesela, decoratiuni - Comert bar ? aprovizionare cu produse alcoolice, cu produse alimentare si nealimentare, intretinere, curatenie, obiecte de inventar cum ar fi vesela, decoratiuni - Prestari servicii hotel: cazare clienti, activitati minibar, servire in camera, intretinere, curatenie, obiecte de inventar cum ar fi vesela, decoratiuni, precum si alte servicii prestate clientilor cum ar fi spalatorie, calcatorie, rezervari bilete, aprovizionare cu marfuri alimentare si nealimentare, produse alcoolice si non-alcoolice, vanzarea de produse alimentare. Activitatea de alimentatie publica restaurant De regula, pentru realizarea activitatii desfasurate de catre restaurantul unui hotel avem de a face cu urmatoarele tipuri de operatiuni a caror reflectare in contabilitate se face dupa cum urmeaza. a Aprovizionarea cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se tine la costul de achizitie: % = 401 ?Furnizori? 371 ?Marfuri? 302 ?Materiale consumabile? 303 ?Materiale de natura obiectelor de inventar? In cazul in care achizitiile se fac de la persoane fizice, acestea se consemneaza intr-un borderou de achizitii si se inregistreaza direct prin casa. % = 5311 ?Casa in lei? 371 ?Marfuri? 302 ?Materiale consumabile? 303 ?Materiale de natura obiectelor de inventar? b Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA pret de raft, astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel: 371 = % ?Marfuri/analitic distinct? 401 ?Furnizori la valoarea de achizitie fara TVA? 378 ?Diferente de pret la marfuri adaosul comercial? 4428 ?TVA neexigibila? c Realizarea portiilor alimentare, pe baza de retetar ? Consum de materii prime, materiale: Conturi din grupa de conturi 60 dupa natura = % 301 ?Materii prime? 302 ?Materiale consumabile? ? Obtinerea portiilor alimentare: 345 = 711 ?Produse finite? ?Variatia stocurilor? si descarcarea de gestiune: 711 = 345 ?Variatia stocurilor? ?Produse finite? Consum de alte materiale necuprinse in retete, daca este cazul: 60 = % ?Cheltuieli privind stocurile? 301 ?Materii prime? 302 ?Materiale consumabile? d Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri bauturi alcoolice si nealcoolice: 607 = 371 ?Cheltuieli cu marfurile? ?Marfuri? e Inregistrarea notei de plata intocmita clientului: 411 = % ?Clienti? 701 ?Venituri din vanzari de produse finite? 707 ?Venituri din vanzari de marfuri? 4427 ?TVA colectata? EXEMPLU Activitatea de comert bar a Aprovizionarea cu marfuri alimentare, nealimentare, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se va tine la costul de achizitie: % = 401 ?Furnizori? 371 ?Marfuri/analitic distinct? 302 ?Materiale consumabile? 303 ?Materiale de natura obiectelor de inventar? b Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA pret de raft, astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel: 371 = % ?Marfuri? 401 ?Furnizori la valoarea de achizitie fara TVA? 378 ?Diferente de pret la marfuri adaosul comercial? 4428 ?TVA neexigibila? c Realizarea produselor combinate cocktailuri, pe baza de retetar: ? Consum de materii prime 60 = % ?Cheltuieli privind stocurile? 301 ?Materii prime? 302 ?Materiale consumabile? ? Obtinerea produselor combinate 345 = 711 ?Produse finite? ?Variatia stocurilor? si descarcarea de gestiune 711 = 345 ?Variatia stocurilor? ?Produse finite? ? Consum de alte materiale necuprinse in reteta cockteilului, daca este cazul 60 = % ?Cheltuieli privind stocurile? 301 ?Materii prime? 302 ?Materiale consumabile? d Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri bauturi alcoolice si nealcoolice: 607 = 371 ?Cheltuieli cu marfurile? ?Marfuri? e Inregistrarea notei de plata intocmite clientului: 411 = % ?Clienti? 701 ?Venituri din vanzari de produse finite? 707 ?Venituri din vanzari de marfuri? 4427 ?TVA colectata? EXEMPLU Activitea de prestari servicii hotel a Aprovizionarea cu marfuri alimentare si nealimentare pentru minibaruri, materiale consumabile, produse de curatenie, vesela, alte obiecte de inventar, presupunand ca gestiunea de stocuri se va tine la costul de achizitie: % = 401 ?Furnizori? 371 ?Marfuri? 302 ?Materiale consumabile? 303 ?Materiale de natura obiectelor de inventar? b Pentru marfurile si produsele cumparate care se vand ca atare, se va asigura evidenta la pret de vanzare cu amanuntul cu TVA pret de raft, astfel ca inregistrarea in gestiune se va face astfel: 371 = % ?Marfuri? 401 ?Furnizori la valoarea de achizitie fara TVA? 378 ?Diferente de pret la marfuri adaosul comercial? 4428 ?TVA neexigibila? c Descarcarea gestiunii aferente vanzarii de marfuri bauturi alcoolice si nealcoolice: 607 = 371 ?Cheltuieli cu marfurile? ?Marfuri? d Inregistrarea notei de plata intocmite clientului: 411 = % ?Clienti? 701 ?Venituri din vanzari de produse finite? 707 ?Venituri din vanzari de marfuri? 4427 ?TVA colectata? Pentru toate tipurile de activitati restaurant, bar, hotel consumul de materiale pentru curatenie se inregistreaza pe baza de bon de consum intocmit si aprobat de persoanele responsabile, inregistrandu-se astfel: 602 = 302 ?Cheltuieli cu materialele consumabile? ?Materiale consumabile? ATENTIE In concluzie, se observa ca in mare parte operatiunile desfasurate sunt similare pe cele 3 categorii de activitati, dar este esential ca respectivele operatiuni sa se inregistreze in contabilitate pe analitice distincte, in special cele care reflecta realizarea de venituri venituri din comert, prestari servicii si produse preparate si cele care reflecta achizitia si consumul de stocuri materiale consumabile, produse finite si marfuri.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x