Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Activitate de interpretare artistica

O persoana infiinteaza un SRL care are ca obiect de activitate: spectacole teatrale si predarea unor cursuri (arta plastica: teatru, actorie,etc.). Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
1.cum va functiona acest SRL? Poate functiona ca microintreprindere 3%? Poate opta pentru perioada fiscala trimestru? Cheltuielie facute de firma sint deductibile?
2. Exista vreun statut special pentru acest tip de activitate?
3. Este recomndata sa fie neplatitoare de TVA avind in vedere ca veniturile firmei reprezinta valoarea biletelor de intrare la spectacole care nu sunt purtatoare de TVA?
4. Ce declaratii trebuie sa depune firma? Am citit in codul fiscal la art. 247 ca trebuie sa plateasa impozit/spectacol care se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor. Nu stiu cum sa calculez aceasta cota de impozitare deorece nu stiu cum sa incadrez acest tip de activitate. Art. spune:
a) în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, cota de impozit este egală cu 2%;
b) în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egală cu 5%.
5. Tot in acest art. scrie ca "Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar până la data de 15 inclusiv, a lunii următoare celei în care a avut loc spectacolul." Trebuie facuta o declaratie sau o documentaie anume si unde se plateste impozitul?
6. cum inregistrez valoarea biletelor achizitionate de firma pentru spectacole, deoarece firma va cumpara un nr de bilete si le va vinde publicului la o alta valoare rezultand un profit/bilet.
7.persoana care preda cursuri cum va incasa banii de la cursanti? Trebuie sa faca contract sa va emite facturi pentru acest serviciu? Mentionez ca pentru inceput persoana va avea colaborare cu un ONG care are un after school unde va preda cursurile dar mai exista si alte persoane in afara after school-ului carora le va preda.

Multumesc.
Adaugata in   Monografii contabile

2 raspunsuri


la 27 Mai. 2014
Pentru infiintarea unui SRL trebuie respectate conditiile legale de infiintare si functionare. Pe langa atestarea Registrului comertului privind desfasurarea activitatii, este necesar ca asociatul (unul din asociati) sau angajatii sa detina modulul psihopedagogic pentru a putea preda cursuri. La solicitarile formulate, voi incerca sa va raspund punctual: 1.Modul de functionare al unei societati comerciale este reglementat de prevederile codului fiscal, deci, la infiintare, orice societate comerciala este microintreprindere daca nu indeplineste conditiile privind capitalul social, iar perioada de raportare legala este trimestrul, conform completarii in formularul vectorului fiscal, iar deductibilitatea cheltuielilor este conforma prevederilor Codului fiscal, dar nu afecteaza impozitarea microintreprinderii. 2.Nu exista un statut special, se respecta prevederile privind societatile comerciale, nefiind asociatie culturala sau alta forma de organizare 3.Societatea nou constituita este neplatitoare de TVA pana la atingerea plafonului prevazut in Codul fiscal 4.Declaratiile pe care trebuie sa le depuna societatea sunt cele prevazute de legislatie, in functie de cele completate in vectorul fiscal. Prevederile art. 247 se refera la aplicarea unei cote speciale de impozitare pentru sustinerea unor spectacole de aceste gen. 5.Din punct de vedere declarativ, societatile in cauza au obligatia de a depune lunar o declaratie Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local, pana la 15 ale lunii urmatoare in formatul agreat, iar plata se face in contul solicitat de la acest serviciu local. 6. Pentru acest aspect, de comercializare de bilete si nu de organizare de spectacole, nu se aplica prevederile prezentate mai sus, ci se aplica cota de impozitare pentru impozit profit sau microintreprindere, in concluzie poate fi mai bun un contract de comision pentru acest caz 7. Modul de incasare este prin virament sau cu casa de marcat pentru serviciile prestate, factura putand fi eliberata la cerere conform legislatiei, fiind vorba de vanzare de servicii
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 27 Mai. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns, dar o mica nelamurire. Impozitul pe spectacol se plateste de cel care organizeaza spectacolul in sensul de impresar sau de cel care da spectacol (artistul)? Nu prea inteleg raspunsul dvs: "Pentru acest aspect, de comercializare de bilete si nu de organizare de spectacole, nu se aplica prevederile prezentate mai sus, ci se aplica cota de impozitare pentru impozit profit sau microintreprindere, in concluzie poate fi mai bun un contract de comision pentru acest caz" Eu ma refeream la un actor care pune in scena si joaca in piese de teatru impreuna cu o echipa. Cred ca pentru acest tip de activitate el va achizitiona niste bilete de la Teatrul National pe care ulterior le va vinde (asa gindesc eu ca va functiona).
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x