Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

revin la problema: Prejudiciul trebuie inregistrat in contabilitate ? sau nu ?

Buna ziua !
Revin la problema: Prejudiciul trebuie inregistrat in contabilitate ? sau nu ?

Astazi, domnul de la Curtea de Conturi care efectueaza controlul la nivelul institutiei a spus ca: - chiar daca Consiliul Judetean are o hotarare judecatoreasca / instanta de Fond pentru prejudiciu si nu institutia noastra, institutia noastra trebuie sa inregistreze in contabilitate prejudiciul, intr-un cont in asteptare, pentru ca atunci cand hotararea judecatoreasca va ramane definitiva /la Apel, noi ne vom scadea din contabilitate cu suma - prejudiciu prin faptul ca Consiliul Judetean ne va face o stornare .... Se poate asa aceva ? sau institutia noastra va gresi daca va face acest lucru si nu va mai putea sa se descarce cu acea suma ? Nu am mai avut niciodata un asemenea caz. Va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu cateva sfaturi !!!....

4 raspunsuri


la 20 Iun. 2018
In mod normal se inregistreaza in contabilitate situatiile certe, in baza unui document inatacabil. A inregistra un prejudiciu presupus, in baza unui document contestat, nu se poate face, chiar daca acesta este intocmit de Curtea de conturi. In situatia in care se va obtine o hotarare definitiva, se va inregistra prejudiciul in exercitiul financiar respectiv.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Iun. 2018
Si totusi, in alt caz, la un proces in care institutia noastra a fost reclamant si dorea sa recupereze un prejudiciu, instanta civila a cerut juristului nostru sa prezinte la dosar un document contabil - din care sa rezulte ca institutia noastra a inregistrat prejudiciul in contabilitate .... Va rugam frumos sa ne spuneti: care ar fi fost motivul si daca a fost legal sa ni se ceara asa ceva ? Iar in situatia in care s-ar pierde un proces, cum s-ar mai sterge din contabilitate suma ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Iun. 2018
In cazul in care reclamati prejudiciul, trebuie sa justificati cu documente paguba si sa aveti inregistrata suma in contabilitate, dar in cazul in care Curtea de conturi stabileste prejudiciul iar acesta este contestat, nu puteti inregistra suma respectiva decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive, inatacabile.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Iun. 2018
Dar daca institutia noastra a pierdut definitiv Contestatia la toate instantele, institutia noastra va trebui sa inregistreze suma in contabilitate ? Si daca respectiva Contestatie este pe persoane fizice, adica daca au fost trasi la raspundere managerul, fostul contabil sef si persoana care punea viza CFP, institutia va trebui sa ii dea in judecata pe acestia ? Cum ar putea juristul sa il dea in judecata pe propriul managersi acesta sa aprobe /sa semneze actiunea civila de imputare ? sau in acest caz ar trebui Consiliul Judetean - ca ordonator principal de credite sa il dea in judecata pe manager, avand in vedere ca intre acestia exista acel Contract de munca de management ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x