Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Preluare eronata de solduri in contabilitate

In aprilie 2012, a fost preluata contabilitatea unei societati comerciale cu soldurile balantei la 31.12.2011. Declaratiile trim I 2012 sunt depuse conform balantei la 31.03.2012. Singura inregistrare efectuata la preluare a fost vanzarea de marfa a primului trimestru (global valoric) asa: 607=371, fara cont de venituri si fara descarcare de gestiune, astfel ca declaratia 101 si bilantul sunt departe de a fi corecte. Stiu ca pentru corectarea erorilor anilor precedenti se foloseste contul 1174 si trebuie rectificata declaratia 101 aferenta 2012 si apoi intocmite note explicative la bilantul anului 2014.
Intrebarea mea este cum se corecteaza soldurile conturilor 401, 421, 431, 437, 441, 444, 447 care sunt declarate corect, dar eronate in balanta de astazi. La fel si 5121, 5311, adaugand ca nici 4423 si 4424 nu arata prea bine. Am citit ca se evidentiaza extracontabil pe baza situatiilor comparative, nu stiu daca e corect si cu ce conturi extrabilantiere. Va multumesc anticipat!

1 raspuns


la 05 Oct. 2014
Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestora, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente si se corecteaza la data constatarii lor. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat, totusi, pot fi corectate si pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Pentru corectarea erorilor, in notele situatiilor financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative. Daca considerati ca este o eroare semnificativa, veti inregistra in 1174, iar daca nu este o eroare semnificativa, veti inregistra in 6xx sau 7xx Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala. Deci, pentru corectarea erorii se va intocmi declaratia 101 rectificativa aferenta anului fiscal anterior pe baza careia se va stabili diferenta de impozit, in situatia in care considerati ca este o eroare semnificativa.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x