Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

plata facturilor de catre asociati

Va rog sa ma ajutati cu urmatorul raspuns. Daca firma are datorie la asociati si nu mai exista bani in caserie, factura poate fi achitata de catre asociat?

Concret:

- o firma care doreste sa se lichideze are in contul 4551 sold creditor suma de 26.200 lei. Se face o achizitie si nu sunt bani disponibili pe caserie. Asociatul renunta la restituirea creditarii de firma si in acest caz factura de achizitie poate fi platita din contul 4551? Se poate face nota contabila 4551 = 401 iar restul ce ramine in sold la contul 4551 se trece pe venit si se plateste 3% impozit/microintreprindere?.

Multumesc.
Adaugata in   Legea Contabilitatii

2 raspunsuri


la 04 Oct. 2014
Achitarea furnizorilor societatii se face prin banca sau caseria societatii inregistrand operatiunea conform prevederilor OMFP 3055/2009 actualizata. Renuntarea asociatilor la suma cu care au creditat societatea este o alta operatiune care trebuie inregistrata separat si are consecinte fiscale. In concluzie, nu se poate inregistra direct achitarea furnizorilor cu o datorie neavand nici o legatura intre aceste operatiuni, factura este pe societate iar societatea are datorie catre asociat.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 09 Oct. 2014
Plata unei facturi nu poate genera nota contabila 4551=401 , contul 401 fiind de pasiv. Plata unei facturi de catre asociati mareste valoarea ct.4551.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x