Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Pensionat anticipat 2014, grupa II

Subiect: Grupa de muncă a IIa, 100%, fix 2ani
Bună dimineața,

Pensionat anticipat 2014. Pentru fix 2 ani in grupa a IIa, 100%, decembrie 1983- decembrie 1985, în afară de 25% majorare venit pe perioada respectiva a) care sunt beneficiile ce trebuie să le obțin?
- spor la vechime conf. Norme Metodologice (articol...?)=total de 6luni?
b) Dacă se aplică acest spor, cum se calculează vechimea pe perioada respectiva și pe perioada următoare? La un moment dat trebuie indexat coeficientul de vechime mai devreme decât dacă nu aș fi avut grupa, deci ar apărea punctaj la vechime mai mare decât fără grupă. În plus cum se corelează această situație cu coeficienții înscriși în Cartea de muncă?
c) Punctajul acordat având grupă calculat de Casă cuprinde și majorarea de 25%: aceasta valoare corespunzătoare majorării intră în calculul punctajului pentru grupă sau in punctajul fara grupă din anii respectivi?
d) Pensia suplimentară se aplică la valoarea majorată cu 25% pe perioada respectivă?
e) În principiu, pensia suplimentară s-a aplicat și la veniturile ce conțin acord (înainte de 1990)?
f) Perioadele asimilate se adaugă la pensia transformată în pensie de vârstă.
Acum nu au fost menționate ca nume și nici ca valoare (chiar și valoare=0) în Decizie, este corect? Acestor perioade li se va aplica indicele de corecție, din anul pensionării 2014 sau din anul transformării pensiei în pensie de vârstă?


Mulțumesc

6 raspunsuri


la 28 Sep. 2014
In cazul calcularii pensiei,avand un stagiu in grupa 2 de doi ani sunt necesare si alte date privind varsta, stagiul de cotizare etc, ultimele modificari legislative fiind facute prin Legea nr. 380/2013 cu aplicare din 2014. Prin aceastal, perioadele de vechime in munca realizate in aceasta grupa sunt considerate ca stagiu de cotizare in conditii deosebite. Pentru o persoana este importanta varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare. Persoanele care au lucrat in aceasta categorie de munca au ca facilitati reducerea varstei standard de pensionare, dar numai in conditiile stagiului complet de cotizare si se adaugarea la stagiul de cotizare a unei vechimi suplimentare. Datele primite de la Casa de pensii sunt argumentate cu baza legala, iar calculatia este facuta in functie de documentele prezentate.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 28 Sep. 2014
Mulțumesc. Completez cu informațiile solicitate: An naștere 1957, iulie. Pensionare anticipată din iulie 2014. Stagiul complet de cotizare = 30ani și 10 luni ( fără perioadele asimilate), care cuprinde și cei 2 ani de grupă II. Ceea ce spune Casa de Pensii este totdeauna corect, teoretic vorbind. Practic, trebuie să mă lămuresc dacă au lucrat corect sau nu. Chiar funcționari ai Casei au remarcat faptul că nu s-a adăugat la vechime o perioadă conf. Normelor Metodologice, pentru anii de grupă. Recunosc că întrebările sunt mai multe și solicit detalii, motiv pentru care v-aș fi foarte recunoscător pentru răspunsul dvs. totdeauna avizat și detaliat. Cu stimă
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Sep. 2014
Faptul ca aveti un stagiu de cotizare de 30 de ani si 10 luni veti atinge varsta de pensionare in mai 2018. Perioada lucrata in grupa 2, asimilata conditiilor deosebite, din pacate nu are o durata suficienta (6 ani) pentru a reduce perioada de pensionare ci doar adauga un coeficient la calculul pensiei. Punctajul acordat de Casa de asigurari trebuie sa cuprinda si majorarea pentru perioada respectiva, iar indicele de corectie se aplica in momentul in care faceti trecerea de varsta. Conform Legii 263/2010, persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele 1 si 2 de munca, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza: a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa 2 de munca, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa 1 de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale; c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Sep. 2014
Bună dimineața, Referitor la "Faptul ca aveti un stagiu de cotizare de 30 de ani si 10 luni veti atinge varsta de pensionare in mai 2018. Perioada lucrata in grupa 2, asimilata conditiilor deosebite, din pacate nu are o durata suficienta (6 ani) pentru a reduce perioada de pensionare ci doar adauga un coeficient la calculul pensiei. Punctajul acordat de Casa de asigurari trebuie sa cuprinda si majorarea pentru perioada respectiva, iar indicele de corectie se aplica in momentul in care faceti trecerea de varsta." Cunosc că pentru anii de grupa se aplică o majorare de 25% a venitului Cunosc că nu mi se reduce vârsta de pensionare Nu am siguranța că s-a aplicat o majorare a vechimii conform Normelor metodologice, care completează legea din 2010, și care conf. funcționarilor de la amintita casa trebuia să fie de 6luni (ptr.2ani). Doresc o confirmare a informatiei și precizarea articolului din Norme. Indicele de corectie indicat in decizie este cel de anul acesta, 2014, de 1,07%, daca va referiti la acesta !?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Sep. 2014
Faptul ca se aplica o majorare de 25% pentru perioada prestata in grupa 2 de munca, nu presupune si o majorare a vechimii decat dupa un stagiu de 6 ani cum am precizat anterior.
Voteaza raspuns 1 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 29 Sep. 2014
Mulțumesc.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x