Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

masuri recuperare suma pentru lucrari ascunse

Buna dimineata !

Va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi in urmatorul caz:

Curtea de Conturi a descoperit ca o firma a efectuat
pentru institutia noastra unele lucrari ascunse,
iar plata s-a facut nelegal, in consecinta.

Firma a fost notificata sa dea banii inapoi pentru acele lucrari ascunse.

Firma a dat un Angajament de plata in care
recunoaste debitul datorat institutiei noastre
si ca se angajeaza sa restituie suma de bani.

1. - Va rog mult sa imi spuneti daca exista sanse de recuperare in instanta,
daca se da firma in judecata ?

2. La ce data se naste dreptul de a restitui suma ? ?
daca Devizul a fost emis la data de 10.12.2014,
Factura a fost primita de institutie la data de 17.12.2014,
iar plata s-a facut la data de 20.12.2014 ?

Daca Curtea de Conturi a dat recomandari
cu privire la masurile concrete ce se impun a fi luate,
respectiv a spus ca
prejudiciul trebuie recuperat
si ca trebuie sa se dispuna masuri de recuperare.a pagunelor
de la persoanele raspunzatoare de producerea lor,
3. - directorul institutiei poate sa se indrepte mai intai
impotriva firmei ca sa recupereze banii ?
sau trebuie sa se indrepte impotriva salariatilor vinovati de producerea prejudiciului ?

4. - Directorul vrea ca dupa ce da firma in judecata,
daca nu va castiga procesul,
sa se indrepte impotriva salariatilor vinovati.
Se poate face asa ?

5. - Daca juristul i-a pus in vedere ca directorul trebuie sa duca la indeplinire
masurile dispuse de Curtea de Conturi,
si daca acesta refuza sa faca asa, ce risca ?

6. - Cand se prescrie dreptul de a se lua masurile Curtii de Conturi ?
daca Nota de constatare a fost facuta la data de 26.04.2016,
iar Decizia la data de 04.07.2015,
iar masurile de recuperare au fost dispuse in Nota de constatare /26.04.2016 ?

7. - Si cine va raspunde pentru nerecuperarea prejudiciului ?

8 raspunsuri


la 05 Oct. 2016
Daca Curtea de Conturi dispune recuperarea unui prejudiciu, constatat in urma unui control, directorul unitatii are obligativitatea demararii procedurii in termenul cel mai scurt, depunand tot efortul necesar. Rezultatul tine de derularea procedurilor legale si termenele impuse. Daca aveti un angajament de restituire a sumei in litigiu, puteti trece la forurile judecatoresti in cay de neplata la termenul specificat in angajament. Daca nu aveti un termen specificat, se considera ca termenul este cel mai scurt incepand cu ultimul document. Nerecuperarea intra in sarcina directorului care poate sa pretinda participarea angajatilor vinovati, daca are justificare clara.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 05 Oct. 2016
In urma Notificarii facuta de institutia noastra publica, firma a dat un Angajament de plata in care recunoaste debitul datorat institutiei noastre si ca se angajeaza sa restituie suma de bani. In acel angajament de restituire a sumei firma nu a indicat si termenul in care va restitui suma. Va rog foarte mult sa imi spuneti: 1. - daca este suficient doar un Angajament de plata pentru ca firma sa fie data in judecata ? 2. - in instanta va fi o problema daca institutia noastra a facut plata catre firma ? Colegul de la achizitii m-a rugat sa va dau si urmatoarele detalii: Initial, au fost foarte clare Oferta de pret si Devizul de lucrari initial. Colegii /comisia de receptie a intocmit un PV de receptie lucrari. Considerandu-se ca mai sunt necesare si alte lucrari, aceste lucrari s-au efectuat, firma a facut un Deviz de lucrari suplimentare si ascunse, iar colegii /comisia de receptie a intocmit si un PV de receptie lucrari pentru lucrari suplimentare si ascunse. Firma a spus ca nu s-a stiut ca ar fi necesare acele lucrari suplimentare si ascunse, insa, pe parcursul lucrarilor s-a considerat ca acestea se impun. Problema este ca nu s-au facut documentele justificative cum trebuie, ca in acest PV de receptie lucrari nu s-a trecut si cantităţile de lucrări executate pe articolede lucrări, valoarea acestora, nu s-a specificat concret cantităţile şi preţurile unitare ale acestor lucrări, ci numai a preţului total, ... pentru a fi cuantificate corect.... Lucrarile ascunse suplimentare sunt lucrari efectuate peste Oferta prezentata de firma. Astfel, - în devizul de lucrări plătit sunt înscrise unele lucrări suplimentare faţă de devizul ofertă, însă fără specificarea concretă a cantităţilor şi preţurilor unitare ale acestor lucrări, ci numai a preţului total; - în devizul de lucrări plătit nu sunt înscrise cantităţile de lucrări executate pe articole de lucrări, ci doar valoarea acestora. S-au trimis 4 notificari catre firma. Dupa acel Angajament de plata, firma nu a achitat nici o suma, dar nici nu a mai raspuns. In acest caz, procesul impotriva firmei va fi pierdut ?.... Salariatii fiind vinovati ca nu au facut acte justificative ? Iar plata s-a facut in aceste conditii, fara a se verifica documentele si continutul lor ? .... iar institutia trebuie sa se indrepte impotriva salariatilor vinovati de producerea prejudiciului ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2016
Pentru situatia prezentata, trebuie sa urmati procedura, respectiv sa somati firma sa plateasca in baza angajamentului iar daca aceasta nu raspunde in termen faceti citatie de actionare in justitie. In cazul in care suma nu va fi recuperata, angajatii care au efectuat achizitia, au semnat pentru suplimentarea devizului fara documente justificative clare, vor putea fi trasi la raspundere de catre director, dar aceasta nu va substitui raspunderea directorului.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2016
Este foarte greu sa se castige in instanta ... Va rog mult de tot sa imi dati un sfat si ce fel de actiune in instanta s-ar putea face pentru recuperare suma ? ce temei legal ar putea fi invocat ? : Actiunea civila ar putea fi - plata nedatorata ? sau - obligatia de a face ? sau ....?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2016
Daca este vorba despre o persoana juridica, apelati la instanta de arbitraj comercial, daca este persoana fizica la instanta civila, pentru recuperare plata nedatorata. Pana nu se deruleaza procedura in totalitate, nu se poate face recuperarea de la angajati.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2016
Totusi, pe calea arbitrajului, litigiul civil sau comercial este solutionat doar in cazul compromisului, cand partile convin printr-o intelegere separata ca acesta sa se stinga in acest mod. Or, fiind vorba de o institutie publica, care are un litigiu cu o firma, nu cred ca se poate folosi arbitrajul, pentru ca nu trebuie sa exista notiunea de compromis / intelegere intre parti, ci trebuie sa se mearga pe lege, pe prevederi legale.... In cazul de fata, angajatii nu au semnat pentru suplimentarea devizului, ci doar s-a platit Factura privind lucrarile suplimentare. acest lucru inseamna ca vinovati de plata nelegala sunt: CFP-istul, contabilul si directorul institutiei. Insa, odata ce in cazul de fata nu exista Contract /comanda scrisa, daca firma va sustine in instanta ca lucrarile suplimentare au fost facute in baza unei comenzi verbale si ca prin plata efectuata de institutie, aceasta isi insuşeşte /recunoaste ca lucrarile si plata pentru aceste lucrari ? Ce putere probatorie are in instanta o Comanda verbala ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2016
Nu aveti cum sa probati cu documente diferenta platita. Aceasta trebuie recuperata de la cei care au semnat pe documentele de plata.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Oct. 2016
Va multumesc pentru marele ajutor pe care mi l-ati dat cu raspunsurile dumneavoastra !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x