Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

furnizori si clienti rau platnici

Buna seara,

La o societate am un cient si un furnizor de la care nu mai pot recupera respectiv achita facturIle.
Firma sa desfiintat, iar facturile sunt mai vechi de 3 ani. Cum pot scapa de aceste facturi? In baza unei decizii a administratorului pot face urmatoarele inregistrari:

Pentru furnizor
401=7588 si platesc impozit16%
Pentru client
654=4111
Societatea este cu TVA la incasare- din punct de vedere al tva-ului ce implica?
Multumesc
Adaugata in   Legea Contabilitatii

1 raspuns


la 11 Ian. 2015
In cazul in care aveti o hotarare judecatoreasca de desfiintare/lichidare a clientului si a furnizorului, sau s-a atins perioada de prescriere, prin decizia administratorului puteti sa faceti reglajele respective. Daca clientul/furnizorul nu se afla in procedura de insolventa sau faliment, sau alte cazuri specificate in art. 21 alin. (2) lit. n), coroborat cu art. 22 alin. (1) lit. c), nu se va considera cheltuiala cu scoaterea din evidentele contabile a clientilor neincasati deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit. Veniturile inregistrate din scoaterea din evidentele contabile a furnizorilor neachitati sunt venituri impozabile pentru platitorii de impozit pe profit, avand in vedere faptul ca nu se incadreaza in prevederile art. 20 Cod fiscal. Pentru platitorii pe venit microintreprindere aceste venituri vor fi impozitate, conform art. 112^7 alin. (1). Din punctul de vedere al TVA, nu puteti ajusta TVA colectata in favoarea dumneavoastra, din facturile neincasate de la clienti, avand in vedere ca nu se incadreaza sub incidenta art.138 Cod fiscal. De asemenea, pentru datoriile catre furnizori, scoase din evidenele contabile nu veti proceda la ajustarea TVA dedusa, cu conditia ca operatia de scoatere din evidente sa se datoreze strict neplatii, dar sa puteti dovedi ca achizitiile au respectat prevederile Codului fiscal cu privire la deducerea TVA, prevazute la art. 146.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x