Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Firma in insolventa.

Buna seara.Va rog sa-mi spuneti daca o firma care are restanta la plata salariilor cam 3 luni,intra in insolventa sau in faliment ,mai are obligatia de a achita salariile restante ?
Daca aceasta firma are datorii si fata de bugetul statului si fata de furnizori ,salariatii au prioritate sau nu ?
Daca salariatii se unesc si dau firma in judecata,ce sanse au ?
Va multumesc foarte mult !
Adaugata in   Legea Contabilitatii

2 raspunsuri


la 03 Dec. 2012
toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii iar in cazul in care societatea se afla in procedura falimentului/ lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, drepturile lor banesti constituind creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 04 Dec. 2012
daca firma intra in insolventa se numeste de catre Tribunal un administrator judiciar. Administratorul judiciar intocmeste tabelul creantelor si datoriilor. Salariile si celelalte drepturi aferente salariilor se trec din oficiu de catre administratorul judiciar in tabel, fara a se mai face cerere de inscriere in tabel de catre salariati. De la momentul deschiderii procedurii insolventei toate procesele aflate pe rolul instantelor de judecata se suspenda (vezi Legea 85/2006), si nici nu poti sa-i actionezi in judecata in civil. Intradevar, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, drepturile lor banesti constituind creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori. ( daca mai au si de unde sa plateasca).
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x