Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

exista sau nu prejudiciu ?

Buna seara !

La termenul de judecata din Dosarul Penal
in care fosta conducere a fost acuzata de coruptie,
si in care s-a pus problema legalitatii achizitiei bunurilor culturale muzeale si existentei unui prejudiciu pentru institutie,
procurorul a cerut neadministrarea Expertizei muzeografice si Expertizei contabile
solicitate de institutie,
ca nefiind utile,
intrucat acesta a considerat ca:
1. - in Rechizitoriul - procurorului
si in Concluziile - procurorului de la instanta de Fond (de la Judecatorie - Sectia Penala )
s-a considerat ca prejudiciul suferit de institutie
il reprezinta valoarea integrala a bunurilor,
2. - nu exista experti care sa expertizeze bunurile culturale muzeale din Dosarul Penal,
3. - prin Obiectivele de Expertize nu s-a cerut ceva nou de catre institutie,

dar, curios este ca
procurorul a spus ca, in urma achizitiei bunurilor culturale muzeale facute,
- institutia nu a suferit nici un prejudiciu,
ci, dimpotriva, s-a imbogatit....

cum adica ?

- daca bunurile sunt bunuri de inventar,
- daca sunt bunuri care figureaza ca fiind din aur /argint /metale semipretioase, iar in urma unei Expertize ANPC s-au dovedit a fi confectionate din metal comun,
- daca sunt bunuri lipsa la Inventar,
- daca sunt bunuri care nu au intrat niciodata in institutie ?
...... nu exista prejudiciu ?
sau procurorul a omis aceste aspecte ?


In Concluziile scrise,
ce va trebui sa scrie /sa ceara institutia ?

8 raspunsuri


la 06 Feb. 2018
Datoria procurorului este sa acuze. Pana cand nu veti avea o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, neatacabila in instanta, nu trebuie sa faceti alte evaluari suplimentare, avand deja documentele contabile inregistrate corect.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Feb. 2018
Dar institutia ce va trebui sa ceara in Concluzii scrise ? ... pentru ca a fost ultimul termen de judecata si a ramas ca institutia sa depuna un inscris cu ce doreste ..... A fost Apelul.... si nu mai exista o alta cale de atac ! Daca procedura de achizitie a fost nelegala, mai au vreo importanta actele contabile ? Dar nici actele contabile nu sunt corecte, pentru ca institutia a platit contributiile la stat pentru expertul care a clasificat bunurile in bunuri de Fond si in bunuri de Tezaur, or expertul nu este un angajat al institutiei ca sa-i platesti contributiile catre stat. Expertul este o persoana fizica autorizata care trebuie sa-si achite singur aceste dari la stat .... Iar plata expertului s-a facut pe State de plata, in loc sa se faca in baza unor Facturi .... Va rog frumos cateva sfaturi.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Feb. 2018
Scuze, despre problema anularii Contractului de prestari servicii cu expertul care a clasificat bunurile culturale muzeale - este la alt Subiect deschis.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Feb. 2018
Dar institutia ce va trebui sa ceara in Concluzii scrise ? ... pentru ca a fost ultimul termen de judecata si a ramas ca institutia sa depuna un inscris cu ce doreste ..... A fost Apelul.... si nu mai exista o alta cale de atac ! Exista insa martori care spun ca bunurile din Contracte nu le apartin si ca nu ei au luat banii pe bunurile vandute ! insa actele contabile sunt facute .... iar in unele cazuri Expertiza grafologica arata falsificarea semnaturilor persoanelor care figureaza ca vanzatori de bunuri culturale in Contracte, .... dar exista si martori - vanzatori si salariati ai institutiei care spun ca bunurile culturale din Contracte nu au apartinut vanzatorilor .... ci altor persoane si ca altele provin de la institutii publice
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Feb. 2018
Institutia ar trebui sa se constituie parte civila si sa deschida actiune pentru recuperarea prejudiciului. Pentru corectitudinea inregistrarilor contabile raspunde Directorul economic care a aprobat operatiunile respective.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 06 Feb. 2018
Contractul de prestari servicii cu expertul nu poate fi anulat decat daca se incadreaza in situatia nulitatii absolute, altfel el a produs efecte la timpul respectiv care nu pot fi anulate ci doar reparate prin actiuni ulterioare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 07 Feb. 2018
1. - Da, Contractul a fost incheiat nelegal, prin procedura de oferta, in loc prin procedura licitatiei deschise. Incheierea unui Contract incheiat cu nerespectarea procedurii achizitiei publice /OUG 34/2006 - va putea fi anulat sau nu ? 2. - in Dosar este problema ca procurorul a cerut anularea unui Contract in care un Expert a facut Expertizele bunurilor culturale in anii 2007-2009. Problema este ca, daca se va anula Contractul ce a fost incheiat cu acesta, cum va ramane cu Expertizele pe care le-a facut ? Vor mai fi valabile ? sau nu ? iar plata facuta atunci pentru expert, odata ce Contractul se va anula ca nelegal, ar insemna ca si acele plati au fost nelegale ? si constituie un prejudiciu suferit de institutie ? sau platile catre Expert au fost legale pentru ca Expertul si-a facut treaba, dar si pentru ca acesta a experizat bunurile in baza unui Atestat acreditat ? ... si atunci, daca plata facuta atunci pentru expert constituie un prejudiciu pentru institutie, fosta conducere - fostul director si fostul contabil sef - care sunt inculpati vor plati prejudiciul ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 08 Feb. 2018
Se face actiune de recuperare a prejudiciului, iar contractul si expertiza daca sunt nelegale prin hotarare judecatoreasca se inregistreaza ca eroare contabila.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x