Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

eva rugam frumos sa ne ajutati - este complicat cazul: este prejudiciu ? cum se poate care este cuantumul si cum se stabileste ?

Buna ziua ! Va prezint urmatoarea situatie: - un angajat a depus Demisia,
dar seful sau a cerut directorului ca sa nu i se inceteze Contractul de munca,
pentru ca angajatul nu a semnat Listele de inventariere
si timp de 4 luni de zile nu si-a făcut si predat niste lucrari de serviciu.
... si daca angajatul refuza, sa fie dat in judecata.
....... Angajatul va putea fi dat in judecata,
ca sa raspunda civil ? ...... Dar pentru faptul ca nu a semnat niste Liste de inventariere,
ce prejudiciu ar putea fi ? Cum se stabileste prejudiciul ? ..... Exista prejudiciu ?
Daca ar fi fost o suma ..... Ne puteti da cateva sfaturi ?

......................... este complicat cazul ........................


De exemplu: - din Lista celor 16 de sanctiuni prevazute de Legea contabilitatii - : Sanctiunea 11. Nerespectarea prevederilor organizarea si conducerea contabilitatii (art.41 punctul 9 teza 1 din Legea nr. 82/1991) Amenda: de la 1.000 lei la 10.000 lei ..... pentru ca: Inventarierea anuala nu se face in termen legal, pana la sfarsitul anului. OMFP 2861/2009 ? Organizarea si efectuarea inventarierii activelor, datoriilor si capitalurilor proprii: punct 5. - Raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, si in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii. ..... punct 46. (1) - Prevederile Legii nr. 82/1991, republicata, si ale reglementarilor contabile aplicabile referitoare la obligativitatea corelarii datelor din bilant cu datele inregistrate in contabilitate, puse de acord cu situatia reala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii stabilita pe baza inventarului, se aplica si institutiilor publice. ...................- iar din cauza ca nu s-a putut finaliza Inventarul anual, nu se pot lua masuri privind: punct 46. (3) Bunurile constatate lipsa la inventariere se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea contabila. Lipsurile imputabile se recupereaza de la persoanele vinovate la valoarea de inlocuire, determinata potrivit prezentelor norme. Bunurile constatate in plus se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la costul de achizitie al acestora, in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, in functie de pretul pietei la data constatarii sau de costul de achizitie al bunurilor similare. Pentru lipsuri, sustrageri si orice ale fapte care produc pagube ce constituie infractiuni, ordonatorul de credite este obligat sa sesizeze organele de urmarire penala in conditiile si la termenele stabilite de lege. Pagubele constatate la inventariere, imputate persoanelor vinovate, precum si debitorii deveniti insolvabili se evidentiaza in contabilitate in conturi analitice distincte, iar in cadrul acestora, pe fiecare debitor, urmarindu-se recuperarea lor potrivit legii. Scaderea din contabilitate a unor pagube care nu se datoreaza culpei unei persoane se face in baza aprobarii ordonatorului de credite respectiv, cu avizul ordonatorului de credite ierarhic superior. Plusul de casa constatat cu ocazia inventarierii numerarului din casieriile institutiilor publice se varsa la bugetul din care este finantata institutia publica, paragraful bugetar ?Alte venituri?. ................. Acest lucru ar insemna ca prejudiciul ar fi amenda data de catre organele de control sau savarsirea unei infractiuni .... ? ...... acest lucru ar insemna sa se astepte sa se intample acestea , pentru ca sa i se impute amenda sau .... ? ori, prejudiciul s-ar putea stabili ?i altfel ?

6 raspunsuri


la 31 Aug. 2020
Daca angajatul isi da demisia, toate lucrarile trebuie sa se finalizeze in perioada de preaviz
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Aug. 2020
Angajatul care a depus demisia nu a finalizat lucrările .... Cum trebuie procedat în situa?ia aceasta ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 31 Aug. 2020
Managerul este in concediu de odihna, iar directorul nu are voie sa ia vreo masura de sanctiune. ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
Chiar daca este in CO, acesta are inlocuitor care ia decizii in absenta sa
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
In acest caz nu poate. Potrivit R.O.F., Directorul nu poate sa emita Decizii de desfacere a CIM al unui angajat si nici nu poate sanctiona vreun angajat ..... Prin Decizie, Directorul are astfel sarcini limitate ... asa ca, in cazul de fata, cum se procedeaza ? .... managerul este in CO, iar Directorul nu poate sa ia vreo masura de sanctiune sau desfacerea CIM disciplinara ....
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 01 Sep. 2020
Directorul considera ca nu are cum sa refuze si sa nu emita Decizia de incetare CIM prin Demisie .... pentru ca Codul muncii nu ii da dreptul sa opreasca acest drept al angajatului ... Problema este ca nu stim daca in cazul de fata: daca faptul ca angajatul nu a depus lucrarile pe care le avea de facut - este prejudiciu ? cum se poate calcula si care este cuantumul prejudiciului si cum se stabileste ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x