Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Donaţia intocmita si de o institutie publica ?

- Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute - cf. Noului Cod civil.

- act autentic = înscris care a fost întocmit de un notar public ori de altă autoritate competentă, care a fost citit, verificat şi atestat de către acesta în prezenţa părţilor, potrivit procedurii prevăzute de lege

- ce inseamna ca un act autentic a fost întocmit de altă autoritate competentă ?
- poate fi si o institutie publica ?

- o Donaţie, incheiata intre o persoana fizica = donator
si o institutie publica = donatar,
poate fi intocmita si de o institutie publica ?

3 raspunsuri


la 05 Oct. 2014
Un act de donatie este incheiat intre donator si donatar prin actul de donatie in forma scrisa. Actul de donatie poate fi un inscris in forma autentica sau nu, in functie de valoarea si importanta inregistrarii acestuia in patrimoniul personal. Actul autentic, in cazul donatiei nu poate fi infaptuit decat de un cabinet notarial conform prevederilor Codului civil. Este posibil ca in cazul costumului popular, daca despre el este vorba, sa fie insotit de un certificat de autenticitate eliberat de catre o autoritate competenta, care poate fi o institutie publica. Actul de donatie este un act voluntar, deci poate fi facut de donator fara acordul expres al donatarului. In functie de valoarea patrimoniala precum si de categoria de bun, mobil sau imobil, este necesara autentificarea actului sau nu. De exemplu, daca donez un obiect personal de valoare mica, ce intra in categoria obiectelor de inventar catre o persoana fizica, nu consider necesara autentificarea, dar daca este vorba despre un bun mobil de valoare mare, catre o persoana fizica sau juridica consider necesara autentificarea pentru a nu putea fi atacat si anulat actul in sine.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 05 Oct. 2014
- este vorba despre o Donatie ce consta intr-un costumului popular - in Cererea sa catredirectorul institutiei, donatorul i-a estimat valoarea la suma de 2000 lei - donatorul a spus ca bunul provine de la bunica sa, dar nu are nici un document din care sa rezulte provenienta bunului si nu detine vreun Certificat de autenticitate eliberat de catre o autoritate competenta - muzeograful sef a cerut directorului institutiei sa dea o rezolutie de aprobare sau nu pe Cererea de donatie - muzeograful sef a inaintat un Referat directorului institutiei in care ii solicita sa emita o Decizie interna prin care sa dispuna constituirea unei comisii de specialitate ( formata dintr-un muzeograf, un conservator si un etnolog, ultimul adus din exterior ) care sa evalueze bunul, pt. a i se da o valoare de inventar in Inventarul bunurilor culturale al institutiei noastre - muzeograful sef a spus ca apoi se va incheia intre cele 2 parti un Contract de donatie, inscris ce va fi intocmit doar de catre consilierul juridic al institutiei. Acesta a spus ca nu este necesara intocmirea actului de catre un Notariat si nici autentificarea la Notariat Contractului de donatie facut de noi. Citind textul de lege si notiunea de inscris autentic, muzeograful sef a inteles ca si o autoritate publica, adica si institutia noastra poate incheia un Contract de donatie si ca este suficient ca, consilierul juridic al institutiei sa faca acest act, fara alte formalitati la vreun Notariat. - este corect si legal asa ceva ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 05 Oct. 2014
Tinand cont ca obiectul donatiei este un costum popular cu o valoare variabila in functie de evaluator, directorul incaz ca accepta donatia trebuie sa emita o decizie de aprobare, urmand ca o comisie de specialitate interna sau externa sa stabileasca valoarea de inventar. Actul de donatie poate fi incheiat intre cele doua parti fara autentificare daca donatorul da o declaratie pe propria raspundere ca obiectul ii apartine si provine dintr-o mostenire de familie.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x