Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Atributii jurist

Un coleg pleaca din institutia noastra. Inainte de plecare trebuie sa predea bunurile pe care le are in inventar (bunurile din birou + documentele din arhiva institutiei). Managerul vrea ca pe juristul institutiei sa-l puna presedinte al comisiei de inventarieri faptice si de predare-primire a bunurilor aflate in gestiunea colegului care va pleca. Juristul se opune si spune ca Legea ii interzice sa fie membru in comisii de inventariere. Consilierul juridic nu poate fi presedinte al comisiei sau membru al comisiei de inventariere si sa isi dea avizul juridic, din cauza incompatibilitatii. Juristul spune ca nu se poate notifica pe el pentru probleme de inventariere. De aceea nu se poate ca acesta sa detina functia de consilier juridic si sa aiba si calitatea de presedinte/membru de comisie inventariere. Daca consilierul juridic nu avizeaza procesul-verbal al comisiei de inventariere, nu este respectata procedura. Daca inventarul nu respecta procedurile si baza legala, nu este valabil, iar consecintele pentru un inventar aprobat in cazul in care acesta nu ar fi valabil le-ar suporta conducatorul unitatii.
Potrivit art.43 din O.M.F.P. nr.2861 /2009:  "Propunerile cuprinse in procesul-verbal al comisiei de inventariere se prezinta, in termen de 7 zile lucratoare de la data incheierii operatiunilor de inventariere, administratorului, ordonatorului de credite sau persoanei responsabile cu gestiunea entitatii. Acesta, cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabil si al conducatorului compartimentului juridic, decide asupra solutionarii propunerilor facute, cu respectarea dispozitiilor legale?

Rog un raspuns: juristul este incompatibil? Poate sau nu poate sa fie membru in comisie?

4 raspunsuri


la 20 Oct. 2020
Juristul nu poate aviza juridic daca este in comisie, cu atat mai putin ca presedinte al comisiei.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 20 Oct. 2020
Dar daca juristul va fi presedinte intr-o comisie care asista la predarea-primirea arhivei de la un angajat la celalalt ? - se poate ?
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 21 Oct. 2020
Acest transfer de gestiune arhiva nu trebui sa fie avizat juridic de catre jurist
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 23 Oct. 2020
Va multumim din suflet pentru sfaturi !
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x