Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

TVA la incasare

Buna ziua,
Daca sunt societatea care nu aplica sistemul TVA la incasare, cum inregistrez o factura primita de la o societate care aplica acest sistem si pe care nu am achitat-o pina la sfirsitul lunii?
Mutumesc!
Adaugata in   Codul fiscal

5 raspunsuri


la 22 Feb. 2013
In cazul in care societatea dvs. nu aplica sistemul TVA la incasare, factura de la furnizorul care aplica acest sistem se va inregistra in contabilitate astfel: %=401 clasa 6, clasa 3 4428 la data platii se va inregistra: 401=5121/ 5311 si concomitent 4426=4428 Daca contravaloarea integrala sau partiala a facturii nu se achita în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea TVA aferenta contravalorii neachitate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Feb. 2013
ART. 145 Sfera de aplicare a dreptului de deducere (1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei. (1^1) Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Feb. 2013
Pe ce va bazati cand spuneti ca TVA devine exigibila in cea de-a 90 zi calendaristica, de la data emiterii facturii, chiar daca factura nu se achita? In codul fiscal se prevede: (1^1) Dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) este amânat până în momentul în care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 25 Feb. 2013
Acest interval de 90 de zile nu se aplica si in cazul facturilor primite. Se deduce TVA doar in momentul in care se plateste factura, chiar daca intre data emiterii si data platii trec 100 sau mai multe zile. Numai bine!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
la 26 Feb. 2013
Daca NU aplicati sistemul TVA la incasare si achizitionati bunuri si servicii de la entitati care aplica sistemul TVA la incasare, va puteti deduce TVA din facturile ptimite NUMAI in momentul in care ati platit factura. Un astfel de tratament vi se poate parea necorespunzator, avand in vedere ca entitatea care primeste factura ar trebui sa aplice regulile generale de exigibiltate. Cei care au conceput acest sistem au mers pe ideea conform careia daca furnizorul aplica sistemul TVA la incasare va colecta TVA la incasarea facturii si este normal ca si cel care plateste factura sa si-l deduca la plata acestuia si nu la data emiterii. Daca beneficiarul si-ar deduce TVA la data facturii nu ar mai fi impulsionat sa achite furnizorului contravaloarea facturii. Beneficiarul daca isi deduce TVA la data facturii, iar furnizorul va colecta la data incasarii, bugetul de stat ar fi ”prejudiciat” pentru o anumita perioada de timp!
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x