Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

tratament fiscal rezerve din reevaluare

Potrivit pct. 109 alin. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
La transferul surplusului din reevaluare in contul 1175 pot aparea 2 situatii:
1. rezervele rezultate din reevaluare sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale, caz in care trebuie impozitate ca elemente similare veniturilor (in declaratia anuala privind impozitul pe profit - 101)
2. rezervele rezultate din reevaluare nu sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale (amortizarea fiscala se calculeaza la nivelul costului istoric) , caz in care nu trebuie impozitate .

Societatea a folosit a 2-a varianta desi potrivit codului fiscal nu exista posibilitatea de a opta pentru transferul rezervelor din reevaluarea activelor doar la momentul iesirii din gestiune.
Cum putem corecta acest aspect?
Adaugata in   Codul fiscal

1 raspuns


la 28 Dec. 2015
Rezervele din reevaluare se constituie conform reglementarilor codului fiscal si se deduc la calculul impozitului, care se regleaza la momentul vanzarii activului. Daca ati inregistrat in mod eronat rezervele din reevaluare puteti face corectia pe contul 121 pentru anul curent sau pe 1174 pentru perioadele anterioare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x