Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Servicii intracomunitare

Buna ziua, am o factura de reparatii AUTO din SPANIA , CU TVA .Trebuie sa o raportez in declaratia 390 pentru martie sau nu?
Adaugata in   Codul fiscal

1 raspuns


la 23 Apr. 2013
Buna ziua, In conditiile in care firma din Romania a comunicat un cod valid de TVA, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, ar trebui sa contactati furnizorul cu scopul de a stabili motivele pentru care a emis factura cu TVA colectata desi avea posibilitatea sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri. Ar trebui sa va asigurati societatea dumneavostra este inscrisa in Registrul operatorilor intracomunitari conform deciziei de inscriere comunicate de catre organul fiscal competent. In situatia in care nu este inscrisa in acest registru, codul de inregistrare TVA este inactivat de catre A.N.A.F. in Raportul VIES . Din acest motiv, unii furnizori prefera sa colecteze TVA la livrarea bunurilor, altii nu si uniii dintre ei nu verifica valabilitatea codului respectiv in cazul tranzactiilor cu caracter repetitiv. Chiar daca primeste o factura cu TVA colectata, dar bunurile au fost expediate de catre furnizor pe cheltuiala sa sau pe cheltuiala cumparatorului, in functie de conditia de livrare negociata prin contract, cumparatorul din Romania trebuie sa considere ca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 chiar daca nu s-a inscris in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri. Taxarea se efectueaza la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor, inclusiv TVA. In acest context, valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 (randul 5 si 18) cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Asa se respecta prevederile Circularei MFP 81544/11.10.2010 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil in situatia in care o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA nu se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari inainte de realizarea unei operatiuni intracomunitare. Deci, neinscrierea in R.O.I. produce efecte doar in relatia cu partenerul extern care vizualizeaza in sistemul electronic VIES un cod inactiv de TVA, dar fara a produce efecte in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate pe teritoriul Romaniei de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Tratamentul fiscal aplicabil operatiunii ramane neschimbat, indiferent de faptul ca firma respectiva s-a inscris sau nu s-a inscris in R.O.I.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x